Austriecii vor medici cu trei ani de studiu. Ce cred despre proiect cei de la UMF „Victor-Babeş" Timişoara

Data publicării:
Rudolf Mallinger A

Sistemul Bologna în învăţământul universitar, cu trei ani de studii, a fost adoptat în majoritatea ţărilor europene, de mai mulţi ani. Medicina însă nu a fost inclusă în sistem. Specialiştii au fost de părere că informaţiile din acest domeniu nu pot fi acumulate într-un timp atât de scurt. Acum însă, profesori universitari din Austria au revenit asupra ideii, la Timişoara.

”Există o posibilitate ca, după trei ani de studiu în ştiinţa sănătăţii, să schimbi direcţia. Nu toată lumea trebuie să urmeze un program de masterat în medicina umană. Mai există şi alte posibilităţi, cum ar fi sănătatea publică. Şi va fi o cerere în privinţa profesiilor din domeniul sănătăţii. Acesta este avantajul”, susține profesorul universitar Rudolf Mallinger, din Austria.

Avantajul nu este văzut deocamdată de reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor-Babeş" din Timişoara, care nu cred că un student poate deveni un medic bun, după doar după trei ani de facultate. ”Nu cred că i-ar conveni cuiva să fie tratat de un medic licenţiat în trei ani. Şi cu ăştia de şase ani e greu. Da, poate exista o discuţie cu introducerea unui examen după primii trei ani, în care dacă nu promovezi acel examen, să rămâi asistent sau asistentă medicală”, ne-a declarat Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor-Babeş" Timişoara.

 

Și studenţii din Timişoara sunt de acord cu îndrumătorii lor. Aceştia consideră că pentru a deveni un medic bun este nevoie de mult studiu şi practică: ”Nu mi se pare normal. Faci în trei ani ce facem noi acum în şase”, ”Nu mi se pare o idee prea bună, pentru că în aceşti şase ani putem învăţa foarte multe, şi-n trei ani nu cred că se poate sintetiza absolut tot de ce avem noi nevoie pe viitor”, ”Mi se pare un interval foarte scurt în care să asimilezi atâtea informaţii, ar fi poate mai greu sau prea puţin”.

În prezent, tinerii care vor să devină medici studiază şase ani, timp în care participă la cursuri, laboratoare şi fac practică în spitale. Urmează încă patru ani de rezidenţiat pe o anumită specializare. Abia atunci, potrivit sistemului românesc de învăţământ, sunt pregătiţi să devină medici specialişti.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri