”Bună! Vorbiţi engleza?”, ”Engleză, da! Şi eu o vorbesc. Numele meu este Niki”. Cei dornici să plece să lucreze în agricultură în Austria trebuie să cunoască la nivel conversaţional germană sau engleză, dar şi să aibă experienţă în meseriile căutate de angajator.
”În Austria Superioară au lucrat deja mulţi muncitori sezonieri din România. Asta înseamnă că pornim cu ideea că cei care vin acolo ştiu deja ce sarcini sunt de îndeplinit”, precizează Iris Schmit, reprezentant agenţie de recrutare Austria.
Pentru o lună de muncă românii vor primi în mână în jur de 700 de euro, sumă pe care o pot completa semnificativ lucrând ore suplimentare sau în week-end: - Ce doriţi să lucraţi în Austria? ”Deci aş dori în agricultură, la legume, deci aş dori”, - Vi se par bune condiţiile, salariul? ”Faţă de România, clar că-s mai bune”, ”Condiţiile după cum ne-au spus acum sunt destul de bune”, - Şi salariul? ”Şi salariul. Faţă de ţara noastră...”, ”Am lucrat în construcţii. Am fost plecat 11 ani, am fost în Portugalia, dar am venit cu nevasta acasă şi am zis: nu că stăm acasă, că aduni două salarii ne ajunge. N-ajunge!”
”Toată informaţia este completă, asta ar trebui să se întâmple de fapt în piaţa muncii, oamenii să fie foarte informaţi, să ştie la ce se duc acolo, să-şi dorească să facă această muncă pentru că atunci şi productivitatea va fi înaltă”, spune Marinel Henteş, director executiv AJOFM Arad.
Deşi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-au înregistrat mult mai multe cereri, numai 80 de oameni au fost selectaţi şi au ajuns să stea de vorbă cu angajatorii austrieci. În final, doar 30 vor fi recrutaţi.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche