Sebastian Florea este unul dintre ei: ”Chiar dacă nu voi profesa neaparat în domeniu, am făcut un curs de tâmplărie PVC, cel puţin voi ştii să îmi aleg furnizorii sau eventualii lucrători care îmi vor face tâmplăria PVC acasă sau în alte locuri”. Şi Moş Dan a făcut un curs. Mai bine de două luni a învăţat totul despre creşterea animalelor: ”Nu este exclus ca, pe viitor, agricultura să fie unul din domeniile în care o să îmi desfăşor activitatea, având o astfel de activitate chiar înainte de a fi încarcerat”.
Găsirea unui loc de muncă după eliberare este însă o provocare pentru mulţi. Sebastian Florea ne spune că ”Societatea ar trebui să se gândească să-i accepte mai uşor pe cei care ies de aici, să nu-i privească neaparat în rău pe cei care ies de aici, pentru că, respingându-i, îi forţează să aleagă alte căi, eventual, să ajungă din nou aici”.
La Timişoara se fac însă eforturi pentru a-i ajuta pe deţinuţi să îşi găsească un loc de muncă după ce ies din penitenciar. ”Împreună cu partenerii în managementul resurselor umane să asigurăm încadrarea lor în muncă, oferindu-le oferte concrete de angajare prin intermediul acestor parteneri, în următoarele şase luni după punerea lor în libertate”, ne-a precizat Ioan Băla, directorul Penitenciarului din Timişoara.
Celor 600 deţinuţi care au făcut cursurile de calificare li s-au scăzut 30 de zile din durata pedepsei.
reporter: Marcela Sferlea operator: George Ştefăniţă editor web: Călin Țenche