Loredana Mercescu este asistentă la sala de naşteri a Maternităţii Bega din Timişoara. Poartă de fiecare dată când vine la muncă o mare responsabilitate, având grijă atât de sănătatea mamei, cât şi de cea a nou-născutului. ”Pe secţie este mult mai mult volum fizic, la noi la sală este psihic, pentru că ai în grijă mama, viaţa unei femei şi viaţa unui copi nenăscut”, susține ea.
Munca grea le face pe asistente, deseori, să ajungă la limită, atât fizic, cât şi psihic. Doar pasiunea pentru meserie le ţine pe aceste posturi.
Asistenta Amalia Şandra, de la aceeași maternitate, ne precizează: ”Noi lucrăm în tură pe secţie, o tură de 12 ore, o singură asistentă la 54 de paturi, şi trebuie să te ocupi de toată lumea. Sunt momente în care nu ştii în ce parte s-o iei şi ce faci mai înainte, ca să meargă lucrurile bine, şi-atunci în momentele alea în care nu ştii în ce parte să te duci şi toată lumea strigă după tine, atunci cedezi”.
Toate aceste sacrificii nu se reflectă însă şi în veniturile celor de care depind proaspetele mame. Mai mult, asistentele care duc munca cea mai dificilă sunt nemulţumite de sporurile pe care le primesc cadrele de pe alte secţii, mai puţin solicitante.
”Munca noastră, comparativ cu a celor din blocul operator, care primesc 50% spor, este de 50 de ori mai mare, poate şi de 100. Pentru că în maternitate, punctul fierbinte este sala de naşteri. Absolut tot ce se internează în spital, ajunge în sala de naşteri”, spune asistenta Elena Gheorghe.
Cadrele sanitare sunt susţinute şi de medicii cu care colaborează zilnic. Şi ei sunt însă legaţi la mâini din cauza neajunsurilor. Lipsurile sistemului, dar şi nemulţumirile asistentelor afectează deseori şi pacientele. Acestea sunt conştiente, însă, nu există fonduri pentru a schimba această situaţie.
”Ar trebui să stimuleze personalul... (trebuie - n.r.) mai mult personal, pentru că am aşteptat puţin mai mult jos când am ajuns, în jur de două ore, pentru că fiecare se scuza că mai are de făcut altceva şi nu e vina lor”, ne mărturistește o pacientă, Loredana Glăvan.
Sporurile acordate asistentelor au fost stabilite în urmă cu mai bine de cinci ani. Nimeni nu a ţinut cont însă de realitățile momentului din unităţile sanitare românești, pentru ca aceste beneficii salariale să fie regândite.
reporter: Maria Rohnean
operator: D. Şoşdean/M. Pop
editor web: Călin Țenche