De la inginerie la artă, în toate formele. Este, pe scurt, povestea a doi tineri ingineri care au reuşit să transforme un spaţiu dintr-o clădire industrială, într-un imens loc în care artişti, antreprenori la început de drum sau oameni cu pasiuni de toate felurile, îşi găsesc locul pentru creaţie. "IncubArt" este cel mai mare spaţiu de tip "makerspace" din Timişoara.
Daniel și Florin, doi tineri ingineri din Timișoara au pus pe picioare într-un an, o lună și o săptămână, cel mai mare spațiu comun pentru creație. 2.000 de metri pătrați, un întreg etaj dintr-o clădire industrială, au fost transformați în spații pentru birouri, ateliere de lucru și săli de conferințe.
"Noi am avut un mini-atelier de lemn, un pic mai mic decât acesta, iar foarte mulți prieteni ne rugau să creeze anumite chestii în atelierul respectiv. Și-atunci ne-am gândit, hai să facem ceva mai mare! Și-atunci s-a dezvoltat IcubArt-ul de astăzi", povestește Daniel Craia, unul dintre fondatorii "IncubArt".
"Ne-am dat seama că după program, în ultimul timp a venit, de fapt, activitatea noastră principală. am văzut în Timișoara că există persoane care au un job până la 5-6, iar după, își doresc să facă și altceva. Ne dorim să sprijinim astfel de oameni, deja sunt dornici, care vor să vină în spațiu", adaugă și Florin Vîlcea, celălalt fondator al "IncubArt".
Andreea Roată este unul dintre primii antreprenori, la început de carieră, care și-a găsit loc pentru creație la IncubArt.
"Găsim totul într-un singur loc! Ne ajută și pe noi, pentru că nu mai trebuie să investim în chiar toate echipamentele de care am avea nevoie. Ca mașina de brodat, care ne poate ajuta în foarte multe comenzi sau laserul, care e interesant", spune Andreea Roată - manager general.
250.000 de euro au investit Daniel și Florin în IncubArt, sponsorizări, credite și economii personale.
"Hala pe care am amenajat-o este și închiriată de noi și atunci, mai departe, merge către ei partea legată de costuri. Începe de la 75 de euro, cel mai mic pachet de acces în IncubArt, asta înseamnă că pot avea accces 24 de ore pe zi, să lucreze la orice lucruri", adaugă Florin Vîlcea.
"Îmi place foarte mult ideea sper să ajungă tinerii pasionați să facă ceva foarte frumos de aici!"
"Ideea de unificare, de a se grupa pentru un produs finit ajută financiar (n.r. antreprenorul) și cel mai important economisește timp."
IncubArt are 500 de metri pătrați de spațiu comun de lucru, 400 de metri pătrați de ateliere complet dotate și 800 de metri pătrați de studiouri proprii. Alți 300 de metri pătrați au fost alocați pentru săli de conferințe și de întâlnire.