Expoziţia cuprinde lucrări care redau debutul modernităţii româneşti, aparţinând unor artişti de marcă precum Julius Podlipny, Varga Albert şi Ferdinand Gallas.
"Prezentăm România interbelică din diverse unghiuri de vedere. Și din punct de vedere artistic, și social, și politic. Avem o diversitate la scara României, o diversitate regională pe care nu o cunoaștem suficient de bine nici în trecut și nici astăzi. Iar Timișoara a fost un oraș de referință pentru România interbelică", spune Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă.
O parte din lucrările de pictură, sculptură sau fotografie expuse provin din colecțiile particulare ale urmașilor celor care au trăit perioada interbelică.
"Descendenții colecționarilor din perioada interbelică, acești descendenți trăiesc printre noi. Și aceasta a fost șansa ca să-i invităm să ne ofere din colecțiile lor tablouri pe care nu le-a văzut lumea niciodată", mai spune Victor Neumann.
Lucrările reprezintă viața culturală și spirituală a Banatului și a României acelor vremuri.
"Este o Timișoară care se lasă explorată. Ea a fost ascunsă privirilor publicului larg, iar această expoziție oferă prilejul explorării diverselor straturi structurale, sociale, politice și mai ales afective ale orașului de pe Bega", declară Marius Cornea, decan al Facultății de Istorie din București.
Simpozionul va continua până mâine, cu invitați de seamă din mai multe orașe ale țării, iar expoziția poate fi vizitată până pe 26 noiembrie.
Reporter: Corina Sfia Operator Mihai Pop Editor Web: Răzvan Bulacu