Mellis Mihaly are 67 de ani şi vine din Ungaria, iar trasul cu arcul reprezintă pasiunea sa de-o viaţă. A participat la numeroase concursuri în ţara de unde provine unde n-a plecat niciodată acasă fără o medalie. Şi la acest concurs experienţa şi-a spus cuvântul, arcaşul veteran obţinând cel mai bun punctaj. Secretul este perseverenţa. ”Este aplicarea în practică a proverbului: Învaţă şi trage, trage, trage încontinuu. Voi trage până când îmi va cădea arcul din mână”, susține Mellis Mihaly.
La cealaltă extremă este Andi, în vârstă de 9 ani, care este cel mai tânăr concurent. S-a apucat de acest sport doar în urmă cu două luni, însă este deja campion. ”Îmi place să trag, am luat două locuri 1”, ne spune Andi.
Tot începător este şi Bogdan Barvinschi, care trage cu arcul de doar o jumătate de an. Nu prea are timp să exerseze, fiind de meserie fizician, însă citeşte mult despre acest sport. A ajuns astfel la concluzia că dacă stăpâneşti tehnica, ţinta este atinsă. ”Pentru astea, cea mai uşoară tehnică este să se tragă săgeata până la colţul gurii, şi te uiţi de-a lungul săgeţii şi vezi, ar trebui să fie înspre ţintă, deci se vede o linie dreaptă de-a lungul săgeţii şi trebuie să estimezi să ajungă în ţintă”, ne explică el tehnica.
86 de arcaşi s-au adunat la concursul de la Timişoara, un număr semnificativ, mai ales că la această ediţie au avut un motiv în plus. Iulian Andrei, organizator, ne enumeră la ce s-a tras: ”Trei categorii de ţinte, ţinte clasice, fita şi field, ţinte tactice şi ţinte de vânătoare. (...) De obicei, la concursurile de arc nu participă foarte mulţi concurenţi, însă noi am aplicat o nouă politică, am decis să avem primul concurs din România care acordă un premiu în bani, premiul cel mare este de 1.000 de euro”. Ediţia a fost una de succes, astfel că acest concurs are toate şansele să devină unul de tradiţie.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche