De când au fost instalate sistemele de irigat, nimeni nu s-a îngrijit de curăţenia mobilierului urban sau de aspectul copacilor ce intră în raza de acţiune a stropitorilor, astfel că acum orice intervenţie ar putea fi tardivă.
„Aceste depuneri s-au acumulat pe parcursul a aproximativ trei ani şi ar fi fost mult mai simplu de îndepărtat dacă operaţiunea s-ar fi desfăşurat treptat. Acum însă dacă totuşi se va încerca curăţirea acestor suprafeţe există riscul ca ele să fie deteriorate” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
Pentru a îndepărta depunerile de fier Compania de Transport Public din Arad se foloseşte de o soluţie de apă cu oţet. Rețeta însă nu poate fi aplicată decât pe acele tramvaie care sunt protejate cu folii de plastic, pentru că acidul acetic este dăunător pentru vopsea.
„Apa conţine oxid de fier şi în această situaţie suntem nevoiţi periodic să adăugăm... adică să-l spălăm efectiv cu o soluţie acidă”, explică Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public Arad.
Şi dacă s-ar găsi totuşi o soluţie miraculoasă, care să îndepărteze fierul de pe mobilierul urban tot nu e clar cine ar trebui să o aplice. Teoretic, operaţiunea ar cădea în sarcina celor 7 firme care întreţin spaţiul verde. Practic, însă, nimeni nu a văzut niciodată vreun muncitor care să spele fierul depus.
„[Aţi văzut vreodată pe cineva să cureţe fierul de pe stâlpi?] Nu, nu, nu. Sunt de 30 de ani în Arad aici dar niciodată, nu”, susține un arădean.
„Ar trebui curăţate şi ar trebui îngrijit tot spaţiul public, nu? Doar plătim impozite!”, susține un alt locuitor al orașului.
„[Ce spui, cum arată pomii şi mobilierul urban?] Toate s-au făcut roşii. Da. Ar trebui curăţate. [Cine crezi că ar trebui să facă asta?] Primăria”, adaugă un alt arădean.
„Când s-a realizat sistemul de irigaţii s-a luat în considerare şi altă apă care să nu conţină atâta fier? Nu există altă soluţie tehnică pentru sursa de apă”, precizează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Sistemul de irigaţii pentru spaţiile verzi din Arad a fost realizat în 2013 de o firmă din Bucureşti care a încasat pentru lucrare aproximativ 6 milioane de lei. Soluţia irigării spaţiilor verzi cu apă din foraje a fost aleasă pentru că asigura un cost mai redus de întreţinere. Nu şi pe termen lung se pare.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs