Plecarea tinerilor din oraș a început să devină un fenomen îngrijorător încă din 1998, atunci când s-au finalizat disponibilizările în masă, de la Combinatul Siderurgic. An după an, oamenii au continuat apoi să emigreze, astfel că mii de hunedoreni lucrează acum în Marea Britanie, Italia, Germania și Spania.
„Undeva procentul se apropie de 40% din populația activă ocupată care este plecată din Hunedoara la muncă în străinătate. În anul 2015, spre deosebire de anul 2014, doar jumătate din absolvenții de liceu au venit și s-au înscris la noi în evidențe. Au plecat dincolo, având rude, având familiile acolo, s-au dus la muncă în străinătate”, explică fenomenul Manuela Mihăiescu, director ALOFM Hunedoara.
„Aici s-a distrus industria și nu mai este de lucru, și trebuie să facă ceva ca să trăiască, nu?”, este de părere un localnic.
Mulți dintre hunedorenii care nu au un loc de muncă nici măcar nu mai sunt în evidențele AJOFM. Așa se face că oficial, în oraș sunt înregistrați doar 1200 de șomeri. Oferta de locuri de muncă pentru ei este de... 45 de posturi. Nici unul însă, pentru cei cu studii superioare.
„Din cei 55 de mii de oameni care locuiesc în prezent în Hunedoara, cei mai mulți sunt pensionari, adică aproape 23 de mii. Numărul salariaților este considerabil mai mic, mai puțin de 15 mii de persoane au în prezent un loc de muncă” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Fiecare locuitor din Hunedoara are o rudă, un prieten sau o cunoștință care lucrează în străinătate.
„[Ce știți de la ei, ar mai vrea să vin înapoi?] Da. Majoritatea s-ar întoarce dacă s-ar mai face locuri de muncă”, spune un alt localnic.
„[Ce ar trebui să se întâmple în oraș ca să fie motivați să se întoarcă?] Păi să ne orientăm un pic, adică ei de ce pleacă, de ce pleacă? [Ce fel de meserii ar trebui să fie în oraș ca să vină înapoi?] Tot felul de meserii”, adaugă un altul.
„Și eu cunosc foarte multă lume care e plecată. O să fie un oraș de pensionari. [Cei pe care îi cunoașteți dumneavoastră și-au exprimat măcar intenția de a se întoarce?] Păi ar veni, că și acolo este greu”, mai spune un hunedorean.
Reprezentanţii Primăriei susţin că în acest an o firmă de cablaje din oraș va porni o nouă linie de producție. Locuri de muncă vor mai fi create prin construirea unui centru logistic, dar şi prin exploatarea unui zăcământ de dolomită, în apropiere de Hunedoara.
„Trei investitori care în total vor crea în jur a 1000 de locuri de muncă și aici vorbim de o paletă destul de largă de calificări, pornind de la muncitori necalificați până la cei cu studii superioare”, precizează Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.
Potrivit datelor oficiale ale administrației locale, valoarea totală a investițiilor făcute de cei trei angajatori este de 40 de milioane de euro.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș