Sunt folosiți porci Gottingen, rasă din Danemarca creată special pentru experimente. Nicăieri în Europa nu mai există aparatură atât de performantă ca cea cu care lucrează studenţii de USAMV pentru cercetarea pe animale.
„Porcii noştri care îi avem aici, în unitatea experimentală, sunt porci special selecţionaţi pentru studiu, în ideea unor rezultate în cercetare. Sunt porci din rasa Gottingen, obţinuţi prin selecţie multiplă între rasa Landrace pentru culoare albă şi rasa vietnamez pentru micşorarea dimensiunilor", afirmă studenta Irina Pătraş.
„La 6 dimineaţa începe activitatea nostră, curăţenie. La ora 7 îi hrănim, le dăm apă. Apoi, pe parcurs, îi punem în hamac, îi antrenăm, avem un clicker, cu furaje, ei vin după noi, ca şi când am educa un căţel, aşa educăm şi porcii", ne spune o altă studentă, Carmina Boată.
Datorită aparaturii, la Timişoara pot fi realizate şi studii de cercetare în domeniul geneticii. „Putem efectua cercetări pe domeniul de genetică de cel mai înalt nivel, de transfer de gene şi tot ceea ce înseamnă asta. De asemenea, cercetări în biochimie, dacă vreţi, de o fineţe şi de o acurateţe excepţională", ne-a declarat Paul Pârşan, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Instrumentar de laborator, microscoape şi linii complete pentru blocul operator au fost cumpărate cu ajutorul fondurilor europene. Horia Cernescu, director de proiect, ne precizează: „Este singura facultate din zonă care beneficiază de un computer tomograf, de radiologie digitală, de gama completă pentru investigaţii în genomică, în proteomică. Nimeni nu are în facultăţile de profil şi universităţile de profil din România".
12 posturi de cercetare vor fi create la universitatea bănăţeană.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche