Oamenii au dat buzna în sala de şedinţe a Primăriei Comunei Biled. Nemulţumirea lor este că, odată ce sistemul de apă şi canal ar avea un alt operator în afara consiliului local, ei ar fi nevoiţi să plătească un preţ cu 120% mai mare pentru metrul cub de apă.
”Dumneavoastră credeţi că oamenii din Biled sunt o mână de oameni proşti. Voi sunteţi buricul târgului? Lăsaţi apa cum o fost”, au spus localnicii.
Localnicii spun că nu vor ca apa din comuna lor să le fie vândută de altcineva:
”Apa e lăsată de la Dumnezeu. Dacă noi suntem nişte oameni care profităm de chestia asta, îi păcat”,
”Am pe cumnaţii mei la Lovrin. De doi ani au Aquatim-ul. Îi usucă la apă”,
”Le daţi şi apa şi 100% nu se face nimic. Lăsaţi apa la oameni. Or fost atâtea imperii peste Biled, nimeni nu s-o gândit să ia apa”.
Consilierii locali, în frunte cu primarul, au încercat să le explice oamenilor că este nevoie de externalizarea serviciului, pentru că Aquatim, prin proiectul european derulat la nivelul judeţului Timiş, ar construi canalizare în comună şi ar finaliza şi reţeaua de apă, instalată acum doar în procent de 80%. Aceasta, în condiţiile în care bugetul local nu poate acoperi aceste costuri. Numai pentru finalizarea reţelei de apă ar fi nevoie de 700.000 de lei.
Discuţie primar-localnici:
”Ar veni ei cu investiţia şi nu ne-am mai costa niciun leu de aici încolo. Şi în al doilea rând, ar veni cu proiectul pentru canalizare”,
”Veniţi şi puneți problema: domnule, ne vindem apa. Ce să vindem?! Ţevile alea vechi de la petrol”,
”Noi nu vom putea, niciodată, să reuşim să facem o investiție de genul ăsta, adică 6,8 milioane de euro din buget propriu. Nici nu se poate gândi la aşa ceva”.
Oamenii nici nu au vrut să audă argumentele autorităţilor şi au reuşit să îi convingă să amâne şedinţa, cu toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi.
”Supun la vot, de asemenea, amânarea şedinţei pentru o dată care va fi comunicată ulterior. Cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Mulţumesc”, a spus un consilier local.
Reprezentanţii companiei Aquatim, societate subordonată Consiliului Local Timişoara, spun că nu pot oferi tarife mai mici locuitorilor din Biled pentru că, în calitate de operator regional, legea le impune tarif unic.
”Dacă Consiliul Local, în viitorul foarte apropiat, adică într-o lună de zile, nu se decid să adere la Asociaţia Intercomunitară de Apă - Canal Timiş şi să delege serviciile de operare către Aquatim, atunci aceste fonduri de 7 milioane de euro se vor pierde”, anunță Cristina Borca, purtătorul de cuvânt al Aquatim.
Dar oamenii ştiu una şi bună: nu vor să plătească mai mult pentru apă. Aşa că cer organizarea unui referendum la care să participe toţi locuitorii cu drept de vot şi decizia lor să fie respectată de consilierii locali din Biled.
Aquatim - bilanț printre conducte de apă
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche