Moștenite sau chiar împrumutate, superstițiile par să își găsească locul în casa fiecărui român în noaptea dintre ani.Vâscul e planta vedetă a Revelionului: ”Vâscul în casă aduce liniște, aduce înțelegere. Eu sunt cam în vârstă, dar la cei mai tineri e bine să îl agăți sus și să își pupi soția și se zice că anul următor va fi un an bun, cu înțelegere în familie”, ”Ne aduce sănătate, bucurie, în familie. Așa știu eu”, - Și ce veți faceți cu el? ”Îl pun deasupra ușii”, ”Este pur și simplu o superstiție. Druizii se pare că tăiau cu creanga de aur vâscul să aibă prosperitate în anul nou”.
Pentru alții, obiceiurile culinare sunt cele mai importante: ”Pește neapărat și roșu, în general îmi place culoarea”.
Se spune că e bine ca in noul an prima persoana care îți trece pragul să fie un bărbat: - Pe cine lăsați să intre prima oară în casă? ”Bineînțeles că o persoană de sex masculin”.
Specialiștii spun că rolul superstițiilor este să-i facă pe oameni mai optimiști. ”Principala credință este că în această noapte putem să luăm totul de la început. Cel mai important este ca în noaptea din Anul Nou să faci ceea ce ți-ai dori tu să se întâmple în anul care urmează. Să nu dormi, să veghezi, să fii pregătit pentru un an în care să muncești”, ne-a declarat Otilia Hedeșan, etnolog.
Iar superstițiile nu sunt valabile numai pentru români. Portughezii acordă valențe pozitive smochinelor, în noaptea dintre ani. Chinezii aprind pe străzi mii de lanterne ca să alunge spiritele rele, iar scoțienii, spre exemplu, consideră că anul va fi unul norocos daca prima persoană care va intra în casă va fi un barbat brunet, care aduce un dar.
Reporter: Corina Sfia Operator: Adrian Ionescu Editor web: Călin Țenche