Laura Rădoi este una dintre absolventele Facultăţii de Construcţii din Timişoara. Oferta săracă de locuri de muncă în domeniu din România a determinat-o să plece anul trecut în Satele Unite unde a schimbat patru slujbe în doar patru luni. A fost atât de eficientă încât la finalul programului angajatorii i-au cerut să revină şi anul acesta.
”Am lucrat de fapt trei luni pentru că o lună a fost de călătorie. Noi chiar ne dăm silința și ne-am făcut tot timpul treaba și chiar încerci să faci totul OK. Ei se comportă foarte frumos și sunt foarte mulțumiți. Am întâlnit cazuri în care au vrut să lucreze mai mult cu noi, românii, decât cu alții”, spune Laura Rădoi.
Iar interesul străinilor pentru mâna de lucru românească a făcut ca oferta de joburi să fie din ce în ce mai variată. Peste 2.500 de locuri de muncă pun anul acesta la bătaie angajatorii din Marea Britanie. Mai mult de 1.000 de posturi sunt oferite de agenţii economici care au afaceri în aeroporturi, dar şi patronii din domeniul hotelier fac recrutări. Inclusiv muncitorii necalificaţi se pot angaja anul acesta prin programul WORK AND TRAVEL.
”Comparativ cu anul trecut când am avut 50 de locuri pe programul work& travel, anul acesta avem 1.000 de locuri doar pe joburile din aeroporuri și încă vreo 200 de parcul de distracții Alton Tower. Deci interesul angajatorilor a crescut față de angajatorii români”, afirmă Monica Moldovan, coordonator programe.
Realitatea este confirmată și de angajatorii din Marea Britanie care caută să recruteze tot mai mulți tineri români. ”Tinerii români vin mereu în ultimii 10 ani, așa că am avut întodeauna reacții bune. Sunt muncitori, fac treabă de calitate și sunt respectați”, susține Adrian Macguiness, angajator din Marea Britanie.
Oferta variată este ca un magnet pentru tinerii dornici să îmbine utilul cu plăcutul, adică să vadă lumea şi să şi câştige bani în acelaşi timp.
Cu CV-urile puse la punct, zeci de tineri au aplicat pentru unul din job-urile scoase la concurs. Printre ei s-a numărat Giorgiana Amăruţei, care se gândeşte încă de pe acum la şansa unui loc de muncă permanent în Marea Britanie. ”Sunt acum în primul an de master, nu mi-am putut găsi în domeniu un loc de muncă și atunci am zis că o experiență de genul acesta îmi va fi de folos pe viitor. Sper, poate acolo o să am mai multe oportunități să îmi găsesc în domeniu un anumit post”, spune ea.
La fel ca ea au gândit şi alţi tineri: ”Aici, dacă văd un anunț, chiar dacă nu îți cer experiență, nu te sună pentru că nu ai experiență”, - În schimb, acolo ce ai observat? ”Acolo îți oferă o șansă”.
Tinerii care aplică trebuie să achite înainte o taxă de aproximativ 3.000 de lei, sumă de bani pe care și-o recuperează în prima lună de muncă, potrivit angajatorilor. Pentru munca prestată sunt plătiți cu aproximativ 6,5 lire pe oră.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche