Anchetă la Muzeul Satului Bănăţean

Data publicării:
ancheta muzeu

În anul 2009 Muzeul Satului Bănăţean semna un contract direct cu o firmă privată, doar cu acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş din acea perioadă. Conform acestuia, 400 de metri pătraţi din patrimoniul judeţului Timiş urmau să fie folosiţi pentru deschiderea unei terase pe timp de vară. Au trecut şapte ani de atunci, iar dintr-o mic spaţiu sezonier, localul s-a transformat într-un restaurant în toată regula. Şi s-a extins pe 1160 de metri pătraţi. Fără temei legal, susţin autorităţile.

„Din 2009 şi până acum nu a existat nicio hotărâre de consiliu judeţean. Legea spune că atât timp cât vorbim de patrimoniu. Trebuie să existe o hotărâre de consiliu judeţean”, spune Sorin Grindeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Potrivit contractului obţinut de reporterii Digi24 Timişoara, în cei şapte ani scurşi, documentul a suferit mai multe modificări. Suprafaţa a fost schimbată, iar contractul - prelungit până în 2019. Totul, cu semnătura directorilor muzeului, care s-au schimbat de mai multe ori.

„Am găsit un contract semnat între Muzeului Satului Bănăţean li irma care gestionează afacerea de la restaurant. După discuţii cu colegii mei am ajuns la concluzia că acest contract, din punctul meu de vedere cel puţin nu este legal”, explică Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănăţean.

Însă, încă de pe atunci autorităţile ştiau că localul funcţionează ilegal. O dovedeşte o autorizaţie de construire eliberată de Primăria Timişoara abia în anul 2015. Însă, ce este pe hârtie nu corespunde cu realitatea din teren.

„Abia anul trecut, 2015, timp în care s-a funcţionat ilegal, s-a cerut o autorizaţie de construcţie provizorie. Pe teren s-a realizat şi altceva decât ce scrie în documetele depuse pentru emiterea autorizaţiei de construcţie în vederea intrării în legalitate”, adaugă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Administratorul restaurantului se apară şi spune că el a încercat să intre în legalitate în tot acest timp, dar nu a fost susţinut de autorităţi. Mai mult, el spune că respectivul contract este legal, chiar dacă a fost încheiat fără o hotărâre de consiliu judeţean.

„A fost un contract din 2009, s-a prelungit până în 2010, în 2011 a fost al doilea contract făcut tot cu acordul Cobnsiliului Judeţean, în speţă cu acordul preşedintelui din acea perioadă. [De ce aţi aşteptat până în 2015 să cereţi autorizaţia?] Păi, nu ştiu, aşa au decurs lucrurile. Întrebaţi-l pe domnul preşedinte (n.r. actualul preşedinte al CJ Timiş, Sorin Grindeanu) de ce a aşteptat până în 2016 să spună aceste lucruri pentru că eu am solicitat tot timpul”, a precizat Tiberiu Penescu, adminstratorul restaurantului.

În 7 ani, localul ar fi trebuit să achite muzeului 20% din profit sau, în lipsa lui, o redevenţă de 3.000 de lei lunar vara şi 1.300 de lei iarna. Doar redevenţa a fost achitată, pentru că patronul localului a declarat profit zero. Consilierii judeţeni cu state vechi susţin că nici măcar nu au fost lăsaţi să facă lumină în acest caz.

„Se usucă copacii pe acolo din cauza terasei. Lumea nu a mai zis nimic, s-a făcut că plouă. Şi mie mi s-a recomandat să mucles. [Cine?] Acuma ce să vă mai spun... din mai multe direcţii. Şi în aceste condiţii am lăsat-o şi eu moartă. În consiliu nu s-a aprobat, în orice caz”, admite Tiberiu Lelescu, consilier judeţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş din perioada în care s-a încheiat contractul, Constantin Ostaficiuc, refuză să comenteze situaţia.

„Vizavi de acest subiect, eu sunt în pensie, nu mai am niciun fel de de probleme. Nu am cum să te lămuresc, eu am ieşit din viaţa publică”, a declarat Constantin Ostaficiuc, fostul preşedinte al CJ Timiş.

Actuala conducere a administraţiei judeţene a depus a depus o sesizare la Poliţie.

„Poliţiştii au fost sesizaţi de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş cu privire la faptul că în perioada 2009 - 2014 angajaţii Muzeului Satului Bănăţean ar fi încheiat contracte de asociere în participaţiune fără acordul Consiliului Judeţean Timiş care este proprietarul tabular al bunurilor proprietate publică. Aceştia ar fi permis realizarea unor construcţii fără autorizaţie de construirea pe domeniul public al judeţului Timiş, administrat de Muzeul Satului Bănăţean”, se arată în răspunsul Poliţiei Judeţului Timiş.

Până la finalizarea anchetei, terasa de la Muzeul Satului Bănăţean va continua să funcţioneze.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”