La Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara, aparatele au fost achiziționate în perioada 2008-2009. Conducerea instituției susține că, în intervalul respectiv, specialiștii din compartimentele care îngrijesc nou-născuți au putut spune de ce aparatură ar mai avea nevoie, iar lista a fost trimisă coordonatorilor proiectului.
”Este vorba despre aparate de ventilaţie, care să asigure această vârstă neonatală, de ecografe portabile, de masă radiantă, deci cea care încălzește, de monitoare neonatale. Aparatele funționează și au fost achiziționate de o foarte bună calitate, cu certificate care asigură mentenanța și actual”, precizează Mihai Gafencu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara.
Și reprezentanții Spitalului Județean din Timișoara susțin că încă se folosesc de aparatura cumpărată prin programul Băncii Mondiale. Mai mult, cu ajutorul instrumentelor primite la Maternitatea Bega din Timişoara, clinica a reuşit să salveze nou-născuţi chiar şi de 500 de grame.
”Incubator de nou născuți,masă foto de terapie, incubator cu pat încălzit, lampă foto de terapie. Ecograf, perfuzomate, aparatură de înaltă calitate, de ultimă generație, care a contribuit la ridicarea standardului terapiei neonatale. Toată această funcționează în prezent”, ne-a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Şi Clinica ”Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara a primit aparatură specifică Secţiei de Neonatologie, în valoare de câteva sute de mii de euro. Instrumente, aparatură sau materiale consumabile au primit şi spitalele din Deta, Făget, Lugoj sau Jimbolia. Fiecare unitate are încheiate contracte de service pentru întreţinerea acestor aparate, contracte încheiate la nivelul fiecărei unităţi.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche