Pe câmpurile din afara Timișoarei, dar și pe terenurile virane din interiorul orașului, ambrozia a crescut și a împânzit aceste spații, găsindu-se la numai câțiva zeci de metri de casele oamenilor.
Plantele sunt periculoase, avertizează medicii alergologi. „În primul rând, simțim rinita și conjuctivita ca și o răceală care nu mai trece. Și nas înfundat, care în alte momente curge, strănut în salve, acest nas care curge, numit rinoree, este cu apă, pur și simplu. Ochii se înroșesc, mănâncă", explică Carmen Bunu, medic alergolog.
Timişorenii cred că proprietarii de terenuri şi asociaţiile de locatari ar trebui să facă ordine în preajma imobilelor în care locuiesc: „În general, ne-am obișnuit ca altcineva să facă treburile. Primăria să fie peste tot prezentă. Eu zic că, între locatari, sunt și cunoscători de anumite reguli care trebuie îndeplinite. Chiar și despre ambrozie, ce se întâmplă cu aceasta, pentru că sunt atâția cunoscători, în fiecare cartier și dacă acești cunoscători ne-ar mai trage pe noi de mânecă și ne-ar mai spune ce să facem, cred că ar fi super bine", „Ar trebui să le curețe mai repede", „Am o prietenă care e alergică. Tot timpul când înflorește i se umflă urechile, la ochi se umflă toată".
Reprezentanții primăriei spun că lucrările de combatere a buruienilor vor fi făcute pe spaţiile publice. De săptămâna viitoare, vegetația care a crescut excesiv va fi îndepărtată prin cosire. Autorităţile le cer, însă, şi locuitorilor orașului să facă ordine pe terenurile lor. Se vor face controale, iar cei care nu se conformează vor fi amendați. Valoarea sancţiunilor variază între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi 1.000 - 2.500 de lei pentru firme.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche