„Ne bucurăm că putem să ieşim afară să arătăm că suntem câţiva părinţi care iubesc copiii lor, indiferent cum sunt, sunt autişti, dar sunt copii de mare preţ”, spune părintele unui astfel de copil.
„Ar trebui să îi vedem cum sunt ei, cum se comportă ei, cum se iubesc ei şi câtă dragoste ştiu să dăruiască. Păcat că nu observăm lucrurile astea”, explică o altă participantă la eveniment.
„Autismul nu e o problemă. Este un lucru cu care noi ne confruntăm, poate zilnic, dar dacă îi găsim rezolvare lucrurile nu pot decât să meargă înspre bine”, adaugă un alt părinte.
Lumina albastră simbolizează şi eforturile ONG-urilor de a atrage atenţia asupra lipsei de implicare a autorităţilor din România în a oferi servicii specializate.
„Probleme sunt legate şi acum, ca şi în urmă cu câţiva ani, de lipsa serviciilor. Există foarte puţine servcii pentru persoanele cu autism. Dacă aplicăm nişte legi vechi şi le şi aplicăm extrem de rigid ajunge, la limitarea serviciilor sau, nici nu vreau să mă gândesc, la desfiinţarea lor”, susține Laila Onu, directorul Asociaţiei „Pentru Voi” Timişoara.
Ziua autismului a fost marcată pentru prima dată în urmă cu 9 ani. În prezent, în întreaga lume, sunt peste 70 de milioane de oameni cu autism, iar 1 din 160 de copii are o tulburare din spectrul autismului. În România, sunt diagnosticate oficial aproximativ 8.000 de persoane.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ștefăniță