Samson Popescu are cultivate 100 de hectare de teren cu grâu și rapiță. Plantele au crescut mai devreme decât ar fi trebuit, din cauza temperaturilor neobișnuit de mari din ultima perioadă. Acum, agricultorul speră ca iarna să fie blândă: ”Sunt soiuri care nu rezistă la mai mult de -15 grade. De asemenea, rapița, la -18, la -20, poate să fie compromisă în totalitate”.
In plus şi umiditatea solului este scăzută. ”Anul acesta, putem spune că am avut minim de deficit de precipitații, adică, în luna decembrie s-au înregistrat, poate un record, nici 3 litri de precipitații n-am avut în zonă, în luna ianuarie, până acum, 2 litri”, afirmă Samson Popescu. Și se prognozează să cadă, în următoarele două săptămâni, foarte puține precipitații!
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Timiş atrag atenţia că nu doar culturile de rapiţa şi grâu pot avea probleme dacă temperaturile scad mult. ”Ce ne îngrijorează este creşterea excesivă, prea înaintată în vegetaţie, a culturilor de orz şi orzoaică. Rapiţa este puţin cu problemă pentru că a vegetat mult şi, la temperaturi foarte scăzute, dacă vor apărea, s-ar putea să avem goluri sau pierderi de suprafeţe”, apreciază Ionică Prohab, şeful Direcţiei Agricole Timiş.
În judeţul Timiş, grâul ocupă cea mai mare suprafaţă, dintre toate culturile de toamnă, cu 144.000 de hectare. Urmează orzoaica de toamnă, cu peste 12.000 hectare, iar orzul şi rapiţa acoperă, fiecare, aproape 6000 de hectare.
reporter: Ioana Sapianu
operator: M. Pop/ G. Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche