În județul Timiș, la Urseni, unul dintre cele mai mari sisteme de irigații nu mai e funcțional, chiar dacă în acte, statul știe că a lăsat infrastructura pe mâna unor membri ai unei asociații agricole. Sub pretextul că sunt agricultori și că dețin zeci de hectare de terenuri agricole ce trebuie în permanență udate, membrii asociației au convins statul român să le fie transferate în mod gratuit sistemele de irigație din zonă.
Ce s-a întâmplat? Valeriu Soare, de la Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, a declarat pentru Digi24 Timișoara: ”Ei ar fi trebuit să presteze si activitatea pentru care a fost creată organizația, activitatea de irigatii. După ce s-au înființat, au trecut la eliberarea de avize, pe care le-au eliberat contra cost și aveau un cost mai mare decât omul îl avea la ANIF. Ei eliberau avize, tăiau chitanța și nu aveau nicio activitate. Mai mult de atât, nici nu au avut grijă de ce li s-a dat în grijă, întreținere și exploatare”.
Practic, în loc de agricultură, membrii asociației s-au apucat de imobiliare. Oricine a vrut să își construiască o vilă în această zonă a trebuit să ceară și acordul asociației, doar că permisiunea scrisă se obținea în schimbul a zeci de mii de lei, arată un raport al Corpului de Control.
Iar ilegalitățile sesizate de Corpul de Control nu se opresc aici. Ioan Sorincău, primarul comunei Moșnița Nouă, ne precizează: ”În locul stației de pompare a apărut un restaurant construit ilegal, i-am aplicat o amendă și i-am cerut să intre în legalitate”.
Transformarea radicală e confirmată și de localnici: ”E o vilă, are restaurant înăuntru, au sală de nunți”, ”Știți ce era în vila asta unde acum se fac nunți? Stație de pompare, de irigat. Toți și-au dat avize unul la altul”.
Proprietarul sistemelor de irigație are însă o altă versiune: a cerut bani puțini de la constructorii de vile, iar restaurantul e doar pentru familie. Valentin Ciuruș, proprietarul sistemelor de irigație: ”Sistemele alea vechi din 1982 nu au fost funcționale și nu mai funcționează. E acum depozit de cereale. le-am făcut nunți la copiii mei, din fonduri proprii. La noi se plătea 6 bani pe metru pătrat. Pentru tineri, chiar nu s-au cerut și nici s-au primit bani”.
La 30 de kilometri distanță, povestea de repetă. Nici sistemele de irigație din Bazoșu Vechi nu și-au păstrat destinația inițială. Ce nu au furat hoții a fost transformat într-o pescărie, iar sute de hectare de teren au rămas neirigate.
Un actual angajat al pescăriei ne explică cum a fost posibilă transformarea radicală: ”El a concesionat pe 99 de ani. După ce a intrat aici a desființat tot: motoare, stațiile de sus, ce cuplau motoarele. Aici au fost nouă motoare. Tot s-a dus. Cu macaraua le-au încărcat. El cum a intrat aici a distrus tot”. Și nu l-a verificat nimeni?, am întrebat. ”Nu a fost nimeni”.
Concluzia? ”Problema e că avem posibilitatea să irigăm, dar s-a furat tot”.
Conform statisticilor, în județul Timiș, înainte de Revoluție, existau 800 de kilometri de sisteme de irigații, însă la ora actuală, doar 50 de kilometri mai sunt funcționali.
UPDATE. De zece ani a fost nevoie ca Ministerul Agriculturii să-și dea seama că a făcut o afacere proastă atunci când a renunțat la sistemele de irigații din vestul țării. Subiectul a fost dezbătut, în platoul știrilor Digi24 Timișoara, cu reporterul Gerhald Ernst.
reporter: Gerhald Ernst
operator: Mihai Pop, George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche