Italienii au văzut o oportunitate de câştig în vin. Au ales dealurile din vest, unde au cumpărat zeci de hectare de pământ. La Petrovaselo, o localitate situată la aproximativ 30 de km distanță de Timișoara, italienii au investit peste 10 milioane de euro în prima cramă boutique din regiune.
”Am văzut zona și peisajul, mi-a plăcut și am hotărât să investesc pe acest teren. Sperăm să meargă din ce în ce mai bine, pentru că e nevoie de timp să cunoști afacerea cu vin”, afirmă Nello Dal Tio, proprietar cramă Petrovaselo.
Cu struguri dulci românești recoltați de pe cele 40 de hectare se produc anual peste 100.000 de sticle prin tradiții de vinificare italienești. ”Până acum am regăsit un vin într-adevăr bun. Foarte bun, atât roșu, cât și alb. Poate chiar mai bun decât cel din Italia”, spune Nello Dal Tio.
Insă modelul investitorilor străini se află la Recaș, în cea mai longevivă podgorie. Peste 12 milioane de sticle de vin sunt produse anual aici, din struguri culeşi de pe o suprafață ce depășește 900 de hectare.
”Am investit foarte mult timp și bani să avem o tehnologie modernă și cu o echipă de profesioniști din toată lumea care lucrează aici”, ne spune Philip Cox, director comercial al Cramelor Recaș.
La Recaș, strugurii scot profituri amețitoare. Milioane de euro au avut de câștigat investitorii din viticultură. ”Cred că în primii 2-3 ani ai firmei au fost nu foarte mult, câteva milioane de euro. În total, până acum, în 15 ani cred că am obținut peste 25 de milioane de euro”, socotește Philip Cox.
Și pentru că timișorenii sunt și cei mai mari băutori de bere, tot în vestul țării se produce și unul dintre cele mai scumpe sortimente din România. ”Este o bere nefiltrată și nepasteurizată. Asta este cea mai mare diferență față de cea din industrie. Cred că trendul în ziua de merge spre trecut, spre naturalețe. Investiția a fost de 800.000 de euro. Producem peste 1000 de litri pe zi”, precizează Marius Mircea, reprezentat al unei microfabrici de bere.
200.000 de litri de bere ajung anual din județ în localuri exclusiviste din Timişoara, Sibiu, Arad și București. Iar pentru fiecare litru vândut, investitorul încasează în jur de 8 lei. În prezent, în România există 20 de fabrici de bere, iar când vine vorba de băutura lui Bachus, Timișul se plasează în topul internațional în producția vinurilor albe şi roşii, seci sau demiseci.
reporter: Corina Sfia
operator: V. Jiva /A. Hrișcu
editor web: Călin Țenche