Artiştii au devin profesori pentru timişorenii curioşi care trec pragul celei de-a şaptea ediţii AccesArt: ”Modele am ales, nu știu, și sigla de la Superman și Spiderman, pisici, cam ce e la modă, zic eu. Se pare că lumea e interesată”, ”Uitați ce frumos se vede, în mai multe nuanțe de verde și încercăm să aducem și aportul personal, fiecare în stilul lui, chiar dacă e aceeași parte de parc”, ”Am făcut niște flori. Amestecăm culorile, că vreau să iasă mai multe nuanțe”.
Câțiva tineri arhitecți au pregătit la Acces Art un proiect îndrăzneț. Vor să reconstituie în miniatură Cetatea Timișoarei. Au la dispoziţie polistiren şi vopsele acrilice, dar şi alte materiale. În plus, vor avea nevoie și de ajutorul vizitatorilor, care sunt invitați să își construiască propria căsuță pe care să o integreze în machetă.
”Noi ne gândim să reconstruim Cetatea, fiecare copil să vină să își asambleze casa, să și-o deseneze și să o pună în cadrul machetei noastre, pe care am construit-o, în cadrul zidurilor cetății”, afirmă Alexandru Lehaci, student la Facultatea de Arhitectură. Aceasta este şi ideea AccesArt, spun organizatorul, ca publicul să lucreze cot la cot cu artiştii.
”Poți efectiv să vezi cum lucrează artistul. E ca și cum și-ar fi scos atelierul în stradă. Se dezvăluie publicului și arată o lucrare, de la început, până la sfârșit. Avem un astfel de atelier al Florei Răducan la pictură, un atelier de sculptură, un atelier de graffiti”, precizează Dana Sarmeș, curator AccesArt.
La AccesArt, activitatea începe în fiecare zi, până duminică, de la ora 14. Serile se încheie cu piese de teatru și concerte.
Invitată, în platoul știrilor Digi24 Timișoara, Dana Sarmeș, curatorul festivalului
reporter: Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche