După ce a pierdut două sarcini, Simona Czudar nu a mai stat pe gânduri. În 2008 a depus actele pentru adopţie, iar de atunci viaţa ei s-a schimbat complet.
”Primul impact a fost pe loc, am ştiut că ea e. Știi. Pur şi simplu ştii. E ca o reîntâlnire, ca o regăsire după mult timp, vorbesc serios, şi toţi părinţii au confirmat lucrul asta. Simţi ceva dincolo de cuvinte. E foarte greu de spus în cuvinte. Pur că e copilul tău”, afirmă Simona Czudar, mamă adoptivă, preşedintele asociației ADOR COPIII.
Procesul de adopţie a fost însă unul îndelungat. Teancuri de acte şi drumuri bătătorite pe la instituţii, de unde Simona pleca aproape la fel de nedumerită. Tot singură a trebuit să descopere şi cum îi poate face fetiţei acomodarea în noul cămin mai uşoară. Alexandra avea trei ani şi două luni atunci când a devenit cel mai mic membru al familiei Czudar.
”Acomodare solicitantă şi provocatoare. Am fi avut nevoie de asistenţă din partea serviciilor specializate. În afară de faptul că am ştiut că dorim să adoptăm şi că ne-am dorit din tot sufletul să dăm ce simţeam în sufletul nostru, nu am fost pregătiţi pentru foarte multe”, ne mărturisește Simona Czudar.
A căpătat experienţă încercând să rezolve toate problemele cu care s-a confruntat pe durata procesului de adopţie, iar acum împărtășeşte cele învăţate. Prin intermediul Asociaţiei ADOR COPIII, Simona ajută familiile interesate să adopte, să învingă sistemul: ”Organizăm cursuri pentru atestarea familiilor adoptive. Avem această autorizare. De asemenea partea de informare a familiilor, campanii de promovare a adopţiei, grupuri de suport şi workshopuri pentru famili şi, în special, pentru copiii care au trecut prin trauma abandonului”.
Anual aproximativ 200 de familii care vor să adopte beneficiază de consiliere din partea voluntarilor asociaţiei. Aici găsesc sprijin atât înainte, în procesul de adopţie, cât şi după. Marinela şi Sorin, de exemplu, şi-au obţinut atestatul de părinţi adoptabili cu ajutorul organizaţiei. La cursurile predate gratuit, au aflat toate informaţiile de care a avut şi Simona atâta nevoie.
”Participând la curs ne-au spus totul. Noi nu am ştiut nimic despre cum va fi. Noi ne-am dorit să avem un copil, dar nu ştiam ce se întâmplă care sunt paşii. Prin asociaţia ADOR COPIII am aflat tot ce trebuia”, ne spune Marinela Grada.
Şi nu este singurul exemplu. Alina Iacobescu povesteşte că, după ce a adoptat-o pe Alexandra, au urmat o serie de momente de impas: ”Am avut foarte multe momente când eram jos. Nu ştiam. Fac bine. Nu fac bine. NU ştiam cum să mă comport. Cum să fac, ce trebuie sa fac. De multe ori, Simona mi-a spus. Şi părinţii naturali au probleme cu copiii şi ei greşesc cu copiii”.
Tot efortul depus de Simona pentru a trece peste barierele sistemului nu a rămas nerăsplătit. În acest an a primit premiul I la Gala Societăţii Civile pentru impactul pe care l-a avut activitatea asociaţiei ei asupra beneficiarilor. La aceeaşi gală a fost premiată şi strădania ei pentru apărarea drepturilor individuale şi colective. Nu în ultimul rând a beneficiat şi de o nominalizare la Gala ”Oameni pentru Oameni”, pentru campania "Nu irosi timpul. Schimbă o viaţă. Adoptă un copil", pe care a organizat-o.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche