”Consider că partea cea mai importantă sunt spusele lui Heliade Rădulescu. Acest spirit rebel față de părinți cred că este ceva ce este prezent în fiecare generație” - Absolvenții claselor a XII-a care au susținut proba orală de Limba Română au răspuns cerințelor și au argumentat alegerea făcută în fața unei comisii de profesori. Printre ei se numără și Sebastian Roșu, de la Colegiul Economic „F.S Nitti” din Timișoara.
”A trebuit să explic diferite aspecte ale textului, modul acestuia, diferite idei și argumente, iar subiectul al doilea a fost opinia mea personală despre schimbarea mentalității între părinți și copii. A fost bine, am fost emoționat, trebuie să recunosc, dar per total, consider că m-am descurcat bine”, spune Sebastian Roșu, elev.
”Fiecare candidat are la dispoziție 15 minute pentru a elabora răspunsului și alte 10-15 minute pentru susținerea argumentelor în fața comisiei. Ulterior, elevul va primi un calificativ, care nu va fi luat în calcul la media finală a examenului de Bacalaureat. Însă, dacă un candidat nu se prezintă la proba de evaluare a competențelor orale, el pică automat examenul”, explică Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.
Mai mult de jumătate dintre candidați au obținut nivelul experimentat.
”La mine a fost ușor, m-am descurcat foarte bine”,
”Nu a fost greu să zici că trebuie să ai emoții. Ok”,
”Au picat întrebări ușoare, despre stilul textului, opinia mea despre negociere. Am fost chiar degajat, mă aștept să iau experimentat”, spun candidații.
”Subiectele sunt accesibile pentru toți elevii. Ei primesc nivelul de competență, respectiv Mediu, Avansat sau Experimentat, în funcție de cum respectă competențele evaluate”, afirmă Ramona Chira, profesor de Limba și Literatura Română, Colegiul Economic „F.S. Nitti” din Timișoara.
Fiecare sală de examen a fost supravegheată video, iar elevii nu au avut voie să aibă asupra lor anumite obiecte personale. Unul dintre candidați a fost eliminat, fiind prins cu telefonul mobil. ”Să nu aibă instrumente, în afară de instrumentele de scris, să nu aibă bagaje, să nu aibă telefoane, alte dispozitive care le permit copierea”, precizează Adriana Roșca, secretarul Comisiei de Bacalaureat al Colegiului Economic „F.S. Nitti”.
În județul Timiș, examenul de Bacalaureat se desfășoară în 56 de unități de învățământ. Examenul de maturitate va continua cu proba de evaluare a competențelor lingvistice orale la Limba Maternă. Probele scrise încep din 29 iunie.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche