Traian Orban a așteptat toată viața să cadă comunismul. A fost în primele rânduri în decembrie 1989, iar după 1990 a avut o singură misiune: să spună tinerilor ce s-a întâmplat la Timișoara. A adunat în Memorialul Revoluției fotografii și mărturii pentru cărțile de istorie.
Traian Orban a ajuns în Timișoara în după-amiaza zilei de 17 decembrie și a nimerit în mijlocul iadului. A fost împușcat în picior, dar a continuat lupta de pe patul de spital: ”Noi am spart gheața la Timișoara în luptă cu uneltele dinastiei care a dus la dezastru țara noastră. Avem în față o nouă eră în fața căreia suntem optimiști și suntem fericiți că întreaga Românie a fost alături de noi”.
”Am vrut să fugim, dar au fost tineri care au strigat "laşilor, nu fugiţi, libertate". Și am rămas. Și-au tras şi-n ei şi-au tras şi-n noi. Niciodată n-am înţeles de ce m-au împuşcat pentru că n-am incendiat, n-am spart, n-am furat, n-am ucis, n-am avut arme”, a adăugat Traian Orban.
La spital, ororile erau mai mari decât cele din stradă: ”Era plin de răniţi şi pe jos erau morţi, erau oameni în agonie care gemeau, care strigau, era un adevărat infern. Stăteam la coadă la viaţă, eram obişnuiţi să stăm la coadă”.
Cel care îi obișnuise pe români să stea la coadă era Nicolae Ceaușescu. Orb și surd vreme de un sfert de veac la nevoile poporului pe care îl conducea, a ramas la fel până în ultima clipă. Ceaușescu a văzut în revolta de la Timișoara o provocare pusă la cale de străini și de elemente huliganice: ”Tovarăşi şi prieteni. În zilele de 16 şi 17 decembrie, câteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări şi incidente. Populația din Timișoara cunoaște și a văzut toate aceste distrugeri de tip fascist care au avut loc”.
Ca urmare, s-a scandat: ”Nu suntem fasciști! Nu suntem huligani! Noi suntem poporul, noi suntem poporul!”
”Se scanda "libertate". Era extraordinar să poţi striga "libertate" într-o mulţime după 45 de ani de comunism”, afirmă Traian Orban.
În ziua de 20 decembrie 1989, timișorenii au cerut să fie pedepsiți vinovații. Adunați cu zecile de mii în Piața Operei, nu strigau doar libertate: ”Ceausescu nu uita, va veni si ziua ta! Țara e a noastră! Jos cu pantofarul! Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!, Jos Ceauşescu!, Laşii stau acasă!".
În trei zile au murit o sută de oameni pe străzile Timișoarei. Împușcați fără milă din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu. Jumătate dintre cadavre fusesera arse la crematoriul din București. Acum, timișorenii cereau socoteală în numele martirilor.
”Doream să se ancheteze, să se organizeze un proces împotriva celor vinovaţi. S-a deschis procesul. Din păcate, nu a fost nimeni anchetat în acest fel şi s-a dat neurmărire penală în multe dosare. Am avut impresia că nimeni nu doreşte acest lucru”, a afirmat Orban.
În 20 decembrie 1989, după cinci zile în care au luptat cu mâinile goale împotriva unui sistem care a răspuns cu rafale de mitralieră, timișorenii au învins: „Soldaţi, soldaţi, pe cine apăraţi?" Soldații au lăsat armele jos în fața poporului. Peste numai câteva zile aveau să le întoarcă înspre cei care au dat ordinul să tragă.
”Încă nu se trăieşte aşa cum am dorit noi atunci la Revoluţie. Ne lovim de mentalitatea propriului nostru popor care aşteaptă să primească, aşteaptă să primească libertatea. Ei nu ştiu că pentru această libertate trebuie să lupte în continuare ori de câte ori această libertate îi este încălcată”, ne spune Traian Orban.
La 24 de ani de la revoluție, Traian Orban crede că mentalitatea omului forjat în atelierele Partidului Comunist Român nu a dispărut: ” Acesta este omul nou: fără iniţiativă, este omul nou care aşteaptă numai să primească, este într-un fel handicapat din acest punct de vedere că nu se poate adapta sau nu s-a adaptat. Pretinde doar fără să facă niciun efort”.
În urmă cu 24 de ani, pe 20 decembrie 1989, generația revoluției a obținut prima victorie: Timișoara s-a proclamat primul oraș liber de comunism din România. Revoluția nu mai avea cale de întoarcere și a doua zi avea să ajungă la București: ”comunismul a căzut, dictatorul a fost înlăturat, dar a rămas acest sistem”.
reporter: Cristian Citre
operator: Andrei Marina
editor web: Călin Țenche