Cea mai comodă cale de a urca în cetatea Devei e telecabina. În doar două minute, turiştii ajung la edificiu.
„[Plimbarea cu telecabina cum a fost?] Excelentă, chiar e silențios, puține emoții însă, că am și nepoții cu mine”, spune un turist.
„Suntem din Sebeș, Alba, și am venit cu prietenii noștri din Lugoj să vedem și noi, în weekend, așa. Frumos peisajul”, povestește un alt vizitator.
„E interesant, e frumos, se vede foarte frumos orașul Deva de sus”, este de părere un alt turist.
De la an la an, numărul celor au venit la cetatea Devei a fost tot mai mare. În 2013, monumentul istoric a fost vizitat de 67 de mii de persoane, anul următor aici au venit 86 de mii de oameni, iar în 2015, numărul turiștilor s-a apropiat de 130 de mii.
„Au fost încasări în jur de 1 milion de lei, din care 760 de mii de lei au ajuns la bugetul local”, a precizat Monna Voinescu, purtător de cuvânt al Primăriei Deva.
„Turiștii nu par descurajați de faptul că lucrările de modernizare nu sunt finalizate și că accesul în partea de sus a cetății este restricționat. Plimbarea cu telecabina și panorama orașului sunt, spun ei, motive suficiente pentru a vizita cetatea” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Proiectul de conservare a cetății este finanțat din fonduri europene în valoare de 39 de milioane de lei. Potrivit primăriei Deva, lucrările vor fi terminate în această primăvară.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș