„Miere de mană, miere de tei, miere polifloră și miere de rapiță. Sunt cele cinci tipuri de miere care se fac la noi în Banat”, explică un apicultor.
Emil Drăgan este apicultor de cinci ani. A început afacerea din pasiune, iar acum deține 200 de familii de albine. Anul acesta a produs 20 de tone de miere. Bărbatul preferă să le vândă la târguri sau în străinătate, la un preț dublu față de cel oferit de procesatori.
„Piața mierii în România este puțin blocată. Încearcă (n.r. apicultorii) să o vândă prin mijloace proprii atât cu borcanul în țară pe la târguri, expoziții sau alte evenimente sau să își caute fiecare o nișă proprie de a o exporta în Vest. 60% din piața Germaniei este umplută cu miere din România”, povestește Emil Drăgan, apicultor.
Asociația Crescătorilor de Albine din județul Timiș a organizat un târg al mierii la Timișoara. Ca să nu rămână cu produsele acasă, zeci de apicultori și-au expus ofertele la stand. Prețurile sunt mai mici cu 10% față de anul trecut:
„Avem salcâm, avem teiul, floarea soarelui, și rapiță”.
„Eu îl dau cu 25 kilogramul, poliflora cu 20 de lei și salcâmul 27”.
La producţia-record au contribuit temperaturile ridicate urmate ploi, dar şi creşterea numărului de apicultori cu 10%.
„Avem o producție mai bună față de anul trecut cu vreo 70%. A fost un an mai bun fiindcă au dat toate culturile, de la rapiță, la floarea soarelui. Ne-a crescut în acest an și numărul de apicultori”, spune Dan Ciublea, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Timiș.
Numai unul din cinci kilograme de miere produsă în România rămâne însă în ţară.
„Din păcate cam 80% din producția produsă de apicultori merge la export, mai puțin rămâne, diferența rămâne pentru consumatorul român. Fiindcă, în primul rând, nu este promovat produsul ăsta”, adaugă Dan Ciublea.
Potrivit statisticilor oferite de Asociatia Crescatorilor de Albine, în România există peste 35 de mii de apicultori.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean