2015, cel mai dulce an

Data publicării:
miere an dulce
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 


„Miere de mană, miere de tei, miere polifloră și miere de rapiță. Sunt cele cinci tipuri de miere care se fac la noi în Banat”, explică un apicultor.

Emil Drăgan este apicultor de cinci ani. A început afacerea din pasiune, iar acum deține 200 de familii de albine. Anul acesta a produs 20 de tone de miere. Bărbatul preferă să le vândă la târguri sau în străinătate, la un preț dublu față de cel oferit de procesatori.

„Piața mierii în România este puțin blocată. Încearcă (n.r. apicultorii) să o vândă prin mijloace proprii atât cu borcanul în țară pe la târguri, expoziții sau alte evenimente sau să își caute fiecare o nișă proprie de a o exporta în Vest. 60% din piața Germaniei este umplută cu miere din România”, povestește Emil Drăgan, apicultor.

Asociația Crescătorilor de Albine din județul Timiș a organizat un târg al mierii la Timișoara. Ca să nu rămână cu produsele acasă, zeci de apicultori și-au expus ofertele la stand. Prețurile sunt mai mici cu 10% față de anul trecut:

„Avem salcâm, avem teiul, floarea soarelui, și rapiță”.

„Eu îl dau cu 25 kilogramul, poliflora cu 20 de lei și salcâmul 27”.

La producţia-record au contribuit temperaturile ridicate urmate ploi, dar şi creşterea numărului de apicultori cu 10%.

„Avem o producție mai bună față de anul trecut cu vreo 70%. A fost un an mai bun fiindcă au dat toate culturile, de la rapiță, la floarea soarelui. Ne-a crescut în acest an și numărul de apicultori”, spune Dan Ciublea, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Timiș.

Numai unul din cinci kilograme de miere produsă în România rămâne însă în ţară.

„Din păcate cam 80% din producția produsă de apicultori merge la export, mai puțin rămâne, diferența rămâne pentru consumatorul român. Fiindcă, în primul rând, nu este promovat produsul ăsta”, adaugă Dan Ciublea.

Potrivit statisticilor oferite de Asociatia Crescatorilor de Albine, în România există peste 35 de mii de apicultori.
 
Reporter: Angela Novăcescu
 
Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele de 5 ori mai ieftin decât somonul, dar la fel de sănătos. Mulți români îl ocolesc însă
Digi FM
Tudor Chirilă, despre serialul-fenomen Adolescence: „M-a cam dărâmat, ar trebui să fie parte din modulul...
Pro FM
Elton John a izbucnit în lacrimi în studio, gândindu-se că nu mai are mult de trăit: „Refrenul era despre...
Film Now
Channing Tatum și transformările la care și-a supus corpul. Actorul nu va mai accepta roluri pentru care...
Adevarul
Ce nu ni se spune despre relațiile cu America. „Dacă am fi suficient de deștepți, am face asta”
Newsweek
Pensii tăiate cu 550 de lei într-un singur an. Cheltuielile pe arme cresc cu 3.000.000.000 €
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit...
UTV
Luminița Anghel, confesiuni dureroase despre fiul adoptiv: „Nu vrei să știi ce priviri, câtă ură… mi-a fost...