Apoi, aproape o mie de timişoreni s-au strâns în Piaţa Sfânta Maria şi au început să vorbească despre schimbare, despre libertate. An de an, în data de 15 decembrie toţi ochii se îndreaptă spre Biserica Reformată şi casa parohială din Piaţa Maria.
„Aşa cum stă scris şi pe acestă plăcuţă comemorativă, acesta este locul unde s-a aprins scânteia revoluţiei. Acesta este locul unde în 15 decembrie s-a scandat pentru prima dată libertate şi tot aici s-a cântat pentru prima dată imnul naţional al României, Deşteaptă-te române!” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Cei care locuiau aici acum 26 de ani îşi amintesc evenimentele marcante de parcă ar fi fost ieri. Revoluţia îşi are îneputul în după-amiaza zilei de 15 decembrie 1989. Însă zilele premergătoare au avut şi ele însemnătatea lor.
„În septembrie să începem. Atunci s-a găsit mort un enoriaş care repara biserica şi pe urmă s-au înteţit şicanele împotriva preotului. În decembrie toate gemaurile care sunt ale parohiei au fost sparte de oameni neidentificaţi. Cu toate că în faţa clădirii era mereu o maşină în care stăteau 2 miliţieni care păzeau să nu intre nimeni la pastorul Tokes Laszlo”, povestește Kabai Iosif.
Dacă la amiază era un grup restrâns, spre seară, în Piaţa Maria erau deja aproximativ 1.000 de oameni. Nu mai conta confesiunea religioasă. Se vorbea despre schimbare, despre democraţie. S-a strigat pentru prima dată “Libertate!”.
„Au început câţiva oameni au apărut pe stradă. Tot mai mulţi veneau, veneau, veneau şi apoi iar plecau. Se duceau, iar veneau. N-am dormit. Şi am dormit şi mai puţin a doua noapte când a fost ridicat pastorul Tokes şi dus la Mineu”, continuă Kabai.
Mulţimea era supravegheată îndeaproape de Securitate.
„Pe strada principală era maşină lângă maşină, cu o roată pe trotuar, o roată pe carosabil, erau înşiruite. În ele erau câte două persoane care nu erau interesate ce se întâmplă în stradă, aşteptau ceva ordin. Dacă primeau ordin, eu zic că dacă puneau o persoană în fiecare maşină goleau strada. Deci erau de la ordine şi pază în civil”, mai spune Kabai.
Punctul zero al Revouţiei din Decembrie 1989 este un motiv de mândrie pentru clericii Bisericii Reformate.
„Pentru noi este un loc foarte important pentru că această comunitate şi-a arătat iubirea pentru preotul pe care l-au apărat, dar şi pentru că a fost undeva acea scânteie a revoluţiei”, completează și Fazakas Csaba, protopopul Bisericii Reformate Cetate.
Această scânteie le-a dat speranţă celor care au stat până spre miezul nopţii în faţa casei lui Laszlo Tokes. Aveau să revină a doua zi. Aveau să se opună cu orice preţ regimului comunist.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop