”Ți-e rău pe drum? Vomiți? Sau nu știi...imediat vine și mama. Stai liniștit”. Astfel de situații se întâmplă zilnic în cele peste 30 de comune și sate apropiate de Bozovici, unde, în 2011, încă funcționa Spitalul Comunal. De când a fost închis, pacienții aflați în stare gravă și care necesită internare sunt transportați la Reșita pe un drum sinuos.
Violeta Velcotă a simțit-o pe propria piele, când și-a văzut copilul bolnav:
”Tremură, cade jos și temperatură mare are. A avut 39 cu 5 și înăuntru a avut mai mult. În loc să stăm cu copiii aici, ne-a închis spitalul Bozovici și trebuie să îi ducem la Reșita. Poate să și moară copilul, și oamenii. Eu stau pe dealuri pe Stancilova. Pe unde stau eu nu urcă nici salvarea”.
”Ambulanța din Bozovici a parcurs aproape 25 de km pentru a prelua un pacient din comuna Șopotu Nou. Asta înseamnă un traseu cu foarte multe gropi, dar și foarte multe serpentine. De aici, pacientul va mai fi transportat aproape 100 km până la Spitalul Județean din Reșița”, spune Raluca Popa, reporter Digi 24 Timișoara.
Aproape că nu este localnic din Bozovici care să nu fie afectat de această situație:
”Mie mi s-a întâmplat de multe ori. Cu părinții am mers cu mașina la Reșita. Că nu am găsit salvare. Era plecată pe drum. Taică-meu avea probleme cu astmul și când l-am dus acolo la urgențe era într-o stare foarte gravă”.
”Ai nevoie de o analiză, ai nevoie de un medic. N-ai. Trebuie să meargă omul până la Reșita. O urgență. Moare omul în salvare până ajunge”.
”E departe dar nu avem de ales. Vă dați seama, aici s-a tratat tot Almăjul ăsta, tot”.
În locul fostului spital din Bozovici s-a deschis, în noiembrie 2012, un centru medical multifuncțional, în care lucrează acum un singur medic internist și două asistente. Există și un centru de permanență, în care lucrează cinci medici de familie. Cadrele medicale sunt puse adesea în situații neprevăzute.
”Foarte multi pacienți. Sunt gravide care ne solicită, cazuri de traumatologie, chirurgie, pediatrie. De exemplu, pentru ginecologie nu am truse sterile, nu am masă ginecologică. Pur și simplu, a fost condamnare la moarte”, susține Ileana Popiști, medic internist la Centru Medical Multifuncțional Bozovici.
”Ambulanțele nu sunt suficiente. Sunt trei ambulanțe din care funcționează doar una sau două. Întotdeauna, una sau două au defecțiuni sau nu au cauciucuri. Este o problemă, pentru că drumul e lung, durează mult până se întorc, între timp pot să apară urgențe grave”, afirmă Nicolae Bratosin, medic de familie la Centrul de Permanență Bozovici.
Chiar și așa, sute de pacienți din Țara Almăjului ajung în fiecare lună la unitatea sanitară din Reșița.
”La Spitalul Judetean au fost aproximativ 1.700 de pacienti, internați pe sectiile de specialitate ale spitalului”, afirmă Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgenșă Reșița.
Șansele ca spitalul să se redeschidă sunt mici, din cauza lipsei de medici. În 2011, Spitalul Comunal din Bozovici avea cinci medici și peste 80 de paturi în secțiile de chirurgie, radiologie, interne sau ginecologie. Acum, la Centrul Medical Multifuncțional, au mai rămas doar opt paturi, în secția de Medicină Internă.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche