În colonia de rromi de la marginea satului Telechiu se ajunge pe un drum asfaltat de curând. În cele 60 de case de chirpici câteva sute de persoane îşi duc traiul. Nu e unul deloc uşor, recunosc oamenii.
"Noi nu avem nimic de lucru."
"Ne descurcăm cum putem cu 7 copii."
"Comunităţile de rromi, fiind situate la marginea localităţilor, se confruntă cu lipsa drumului de acces, lipsa reţelelor de apă, canalizare", susține Ovidiu Drimbea, viceprimarul comunei Ţeţchea.
Chiar şi aşa, viaţa rromilor din zonă s-a îmbunătăţit vizibil după implicarea fundaţiilor şi autorităţilor. S-a asfaltat drumul, iar acum se lucrează La introducerea reţelei de apă şi canalizare şi a alimentării cu electricitate.
"S-au dezvoltat servicii sociale, s-a construit acest centru multifuncţional, iar în cadrul lui funcţionează un cabinet de informare şi consiliere pentru părinţi, funcţionează baia publică", detaliază Daniela Tutos, reprezentanta Fundaţiei Ruhama
"Pentru comunitatea de romi cred că soluţia ar fi să găsim împreună cursuri de antreprenoriat, ceva care să-i determine să-ţi găsească locul de muncă, să nu trăiască din ajutorul social", consideră viceprimarul comunei Ţeţchea.
"Îmbunătăţindu-li-se condiţiile fizice, sociale, s-au îmbunătăţit şi cele şcolare. Frecvenţa este mult mai bună: avem 12 copii înscrişi, 12 frecventează", spune Crina Simuţ, directoarea şcolii din Telechiu.
Educaţia este considerată una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă minoritatea romă.
"Ministerul Muncii arată că doar 9% dintre tinerii romi au absolvit liceul, iar 28% din cei care au frecventat şcoala primară nu au absolvit-o", spune Monica Moda, studentă.
Studiile arată că un sfert dintre romi îşi duc viaţa doar din ajutorul social, iar 80% trăiesc în sărăcie. În Bihor sunt înregistraţi 6% - adică 30 de mii - din cei 620 de mii de rromi declaraţi la ultimul recensământ din România.
T:
S: Conform statisticilor, 80% dintre rromii din România trăiesc în sărăcie
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş