Se trage din toate direcțiile, iar combatanţii se simt exact ca pe un veritabil câmp de luptă. Totul se întâmplă însă pe un teren de airsoft de lângă Oradea, iar armele folosite sunt replici foarte convingătoare ale celor reale.
"Sunt replici electrice, replici pe gaz sau CO2, respectiv replici manuale. Toate replicile propulsează bila pe baza de aer comprimat", explică unul dintre combatanţi.
Riscul de a fi rănit este minim, pentru că gloanțele sunt înlocuite cu bile de plastic de 6 milimetri.
Printre soldaţii de ocazie se află şi Alexandru Gui. De profesie designer, orădeanul lucrează într-un birou, alături de mai mulţi colegi. Bărbatul liniştit din faţa computerului se transformă complet când îşi schimbă ţinuta de la serviciu cu uniforma şi ia arma în mână: pe câmpul de luptă el devine Crucifix, conducătorul batalionului.
"Mă face să fiu mai coordonat, mai ordonat, îmi impune o anumită disciplină. În momentul acesta sunt complet detașat am uitat de toate problemele pe care le am acasă, la fel și pe cele de la serviciu. Aici pe teren este doar distracție."
Alături de el se adună mai mulţi orădeni, care îşi elimină în acest fel oboseala şi stresul adunate de-a lungul unei zile de muncă la birou.
"Adrenalina crește foarte mult aici, te descarci ajungi acasă dormi foarte bine. Nu mai ai nici o problemă."
Unii dintre participanţii la confruntările de pe terenul de airsoft investesc sute de lei ca să se descurce cât mai bine în faţa inamicului. Ionuţ Popescu este lunetist pasionat, motiv pentru care a investit în replicile unor carabine: "Sunt un pasionat al armelor și cu această ocazie am avut oportunitatea de a le mânui. Replica pe care am folosit-o astăzi este o replică rusească şi anume SVD Dragunov."
Airsoft-ul este un sport ce presupune multă mișcare şi pune accent pe dezvoltarea spiritului de echipă, pe rezistenţa, seriozitatea şi disciplina practicanților. La mai bine de un deceniu de când a ajuns în România, comunitatea Airsoft numără mai mult de cinci mii de membri.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş