Bucureşteanul Constantin Călin are 23 de ani și participă pentru al treilea an consecutiv la concursul naţional "Robot Challenge". În urmă cu trei săptămâni a hotărât să proiecteze un robot, special pentru competiția din Oradea. Împreună cu colegii de echipă l-a creat pe Moe Lesther.
"Noi construim roboți de ceva ani, iar acesta este un robot de test. E făcut în casă: placa a fost făcută cu fierul de călcat, a fost imprimat traseul, iar piesele au fost lipite de noi", detaliază concurentul.
La ediţia cu numărul şase a concursului roboţii s-au întrecut pe un traseu de viteză, pe unul de rezistenţă şi într-o probă de mini-sumo, în care maşinăriile s-au luptat la propriu într-un ring. Deși roboţii care circulă şi luptă unul împotriva celuilalt par nişte jucării, concurenții spun că au în spate zeci sau chiar sute de ore de proiectare, asamblare și programare.
"El are rolul de a detecta adversarul cu un senzor ultrasonic și a comanda motoarelor ce trebuie să facă unde să o ia stânga sau dreapta, trebuie să recunoască dacă este pe un ring sau nu", explică Alexandru Florea, concurent.
"Organizăm concursurile acestea pentru a atrage studenții spre partea practică a roboticii și spre robotică. Avem succes cu acest lucru: am văzut concurenți care revin la concurs", a observat Arnold Nilgesz, organizatorul concursului.
Flaviu Birouaș, organizatorul concursului: "Avem echipe din Craiova, București, Buzău, am înțeles că avem un concurent și din Chișinău. Nivelul față de anul trecut este mult mai mare, performanța roboților a crescut, evident și competiția."
Unul dintre concurenţi recunoaşte: "Încerc să adun experiență din aceste concursuri. Ele reprezintă o provocare pentru mine."
În premieră Robot Challenge Oradea nu s-a desfăşurat la Universitate, ci într-un mall din oraş.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş