Gerul din ultimele zile a trimis la Urgență zeci de pacienți care prezentau degerături sau hipotermie. Majoritatea sunt bătrâni singuri, care nu se pot îngriji, ori persoane fără venituri care nu pot cumpăra lemne pentru a se încălzi. Așa se face că în unele locuințe temperaturile nu depășesc 10 grade. Medicii spun că de când cu valul de frig extrem mai multe persoane au înghețat pur și simplu în propriile case.
"- Vă e frig la mâini?
- La mâini îmi este frig, tare frig."
Pentru Suzana Aron noaptea de vineri spre sâmbătă a trecut tare greu. În timp ce afară temperatura indicată de termometru era cu mult sub 10 grade, în locuința în care femeia stă în chirie soba improvizată nu a reușit să ridice temperatura decât la 10 grade.
"Am avut un sac de rumeguș și am băgat în foc și până la ora 3 sau patru a ținut focul, a fost cald. După ora trei a fost tare frig. Degeaba că nu se încălzește cum trebuie că nu am acoperișul... iese căldura afară", spune femeia.
La fel au fost condițiile pentru alte zeci de orădeni. Cei mai mulți sunt persoane singure și în vârstă.
"Fie că au copii plecați, fie chiar nu au aparținători, familie. De regulă cei care locuiesc la casă și nu pot face foc nu au resurse necesare", explică Florica Hanga, asistent social al UPU a Spitalului Județean Oradea.
"Este greu la mine pentru că sunt singură și cu fetița nu am foc, nu am încălzire, nu avem ce mânca, nu avem nimic. De când a murit bărbatul meu este așa de greu", plânge Iolanda Aron.
În această iarnă, 20 de astfel de persoane cu hipotermie au ajuns la Urgență.
"Am avut doi care au decedat la domiciliu și a intervenit SMURD fara a mai putea face nimic - asta în Oradea; și în județ înca 3 situații cu deces la locul intervenției. Nu reușesc să se îngrijească", susţine dr. Hadrian Borcea, medic șef UPU Spitalul Județean Oradea.
Medicii se tem că numărul persoanelor care suferă de hipotermie și chiar degerături va crește în următoarea perioadă, când sunt prognozate temperaturi foarte scăzute.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță