GALERIE FOTO. Zeci de kilometri de cursuri de apă, decolmataţi în Bihor
Data actualizării: Data publicării:
Mai bine de 20 de kilometri de cursuri de apă au fost decolmataţi de la începutul anului de angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Lucrările au fost necesare pentru a creşte capacitatea de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitații însemnate. În această perioadă astfel de lucrări se desfăşoară pe alte opt cursuri de apă din Bihor.
Este vorba despre valea Topa, valea Holod, Criș Băița, Crișul Pietros, valea Prisaca, valea Gepiu, valea Gamoș și valea Inod. În aceste zone apa a atins sau a depășit cota de atenție. De altfel, cele mai mari revărsări din ultimii ani s-au înregistrat pe valea Topa și valea Holod, unde apa a adus lemne, noroi și deșeuri pe două drumuri comunale, un drum județean și pe 250 hectare de teren agricol.
Este motivul pentru care se lucrează pentru îndepărtarea cu ajutorul utilajelor a materialului aluvionar depus pe fundul pârâurilor sau a râurilor.
"Operațiunea de decolmatare nu este deloc simplă, dacă avem în vedere că depunerile de aluviuni de pe fundul văilor însumează peste 52.000 mc. Mai mult decât atât, vegetația a crescut excesiv, iar lucrările de curățare sunt îngreunate de deșeurile din apă. Avertizăm din nou populația și administrațiile locale că, pe lângă factorul de poluare, deșeurile sunt adevarate blocaje la ape mari, blocaje care duc la inundații”, a transmis, într-un comunicat, Dorel Dume, directorul ABA Crișuri.
Lucrările vor fi gata în august, anunţă oficialii instituţiei. În acest fel vor fi îmbunătăţite activitățile de prevenire și apărare împotriva inundațiilor în Copăceni, Holod, Corbești, Rotărești, Ogești, Nucet, Drăgănești, Țigănești, Belejeni, Uileacu de Beiuș, Gepiu, Vășad, Oradea, Brădet și Marghita, se arată în comunicatul administraţiei bazinale.