Explicaţii, probe, măsurători... a fost mare forfotă într-o sală plină de pasionaţi într-ale roboticii. Zeci de elevi şi studenţi din Oradea se pregătesc, în această perioadă, pentru Robot Challenge, o competiţie care le va pune la încercare talentul şi priceperea în mecanisme şi automatizări. Va fi momentul prielnic pentru marile companii care vor să-i atragă pe viitorii specialişti în robotică.
Chiar dacă la prima vedere pare o simplă jucărie, micul robot automat are în spate câteva zeci de ore de muncă de proiectare şi asamblare. Raul Milaş, cel care l-a conceput, este student în anul trei la Inginerie Managerială şi Tehnologică şi se pregăteşte pentru competiţia de robotică.
"Este un line follower, adică un urmăritor de linie şi se bazează pe reflexia luminii. Aici în faţă sunt nişte senzori şi în funcţie de cum reflectă lumina pe un fond alb sau pe un fond negru, robotul sesizează lucrul acesta şi ştie cum să acţioneze motoarele", explică tânărul.
Pasionat de electronică şi automatizări, Rault vrea să urmeze o carieră în domeniu.
"Este o meserie de viitor robotica pentru că în fabricile noi în care se produc, de exemplu, automobilele, e nevoie de roboţi, de senzori, de micro-controlere ca să poată fi programabili roboţii."
La întâlnirea de lucru, cei prezenţi au fãcut schimb de idei, iar cei mai experimentaţi le-au explicat principiile de bazã pe baza cãrora pot construi astfel de sisteme.
"Cam asta este ideea workshopului, să creăm o comunitate în care poate să vină orice student sau elev să împartă idei, să pună întrebări, să înveţe lucruri noi şi în felul acesta chiar şi să facă echipe pentru a participa", spune Flaviu Birouaş, organizatorul competiţiei Robot Challenge.
"Aceste discipline, aceste specializări sunt obligatoriu legate de practică, de implementarea în producţie a ceea ce învaţă pe parte teoretică", susţine Sorin Pater, directorul Departamentului de Mecatronică.
Companiile care folosesc roboţi industriali sunt într-o goană continuă după specialişti în robotică.
"În momentul de faţă căutăm atât pe partea de testare ingineri, pe partea de manufacturare, zonă în care căutăm atât pentru mechanical şi pe calitate, avem, putem spune o gamă foarte largă de ingineri pe care o căutăm în momentul de faţă", a precizat Raluca Voichiţă, HR Generalist.
Competiţia Robot Challenge va avea loc luna viitoare, la Oradea. Sunt aşteptaţi atunci concurenţo de la mai multe licee şi facultãţi din ţarã.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă