Aproape 100 de fermieri din nord-vestul țării rămân cu un gust amar după închiderea producției la fabrica de zahăr din Oradea. Aceștia livrau în Bihor sfecla pe care o cultivau pe mai bine de 7 mii de hectare. Acum însă trebuie să se reprofileze, pentru că nu mai au unde să vândă în profit producția. În plus, unii și-au cumpărat utilaje speciale, de sute de mii de euro, pe care acum nu mai au la ce să le folosească.
93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş sunt nevoiţi să se reorienteze după ce patronii fabricii "Zahărul" din Oradea a anunţat că va închide producţia, nerentabilă în ultimii patru ani.
Anul trecut compania a înregistrat pierderi de peste 28 de milioane de lei. Managerul fabricii are o explicaţie.
„Materia primă, adică sfecla, nu a fost asigurată într-o cantitate şi calitate corespunzătoare şi asta a fost unul dintre motivele cele mai mari pentru care fabrica nu a fost rentabilă, nici în anii trecuţi, ci a produs pierderi”, a declarat Janos Takacs, manager general "Zahărul".
La "Zahărul" ajungeau în fiecare an, în medie, peste 400 de mii de tone de sfeclă cultivate pe aproximativ 7500 de hectare.
Producătorii de materie primă au încercat să cumpere fabrica pentru a asigura continuitatea producţiei, dar nu au reuşit.
„Până în 2020 cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, a precizat Alexandru Lukacs, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.
„O unitate de procesare foarte importantă pentru economia judeţului Bihor şi în special pentru fermierii din acest judeţ, deoarece această fabrică are o capacitate de procesare a sfeclei de zahăr care se poate obţine pe zece mii de hectare”, spune Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
În această situaţie, cultivatorii caută alte soluţii.
„Pierdem 7000-7500 de hectare. Trebuie să ne gândim să le reorganizăm, să vedem ce alte culturi punem. Suntem unele unităţi care am cumpărat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahăr, care nu se mai pot folosi la altă cultură”, spune preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.
Închiderea fabricii de zahăr din Oradea va lăsa fără slujbe aproape 200 de angajaţi.
„Avem treizeci de zile de comunicare pentru concedierea colectivă, urmând ca după aceasta să intre în vigoare decizia de desfacere a contractelor de muncă, astfel încât până în 6 martie să înceapă concedierea colectivă”, a transmis Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Brandul Diamant va exista în continuare, dar va fi importat din Germania, Polonia sau Ucraina, unde grupul german deţine alte fabrici.
Decizia de a înceta producţia a fost influenţată de eliminarea cotei de zahăr impusă de Uniunea Europeană începând cu 1 octombrie 2017. Efectul a fost anularea preţurilor minime impuse pentru achiziţia sfeclei de la producători.
Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Florin Lucuţa, Norbert Hegedus