De două ori pe săptămână, o educatoare vine în faţa deţinuţilor şi îi învață să scrie și să recunoască literele. Foloseşte metode simple, cum ar fi planşele pe care sunt reproduse lucruri sau fiinţe ale căror denumiri încep cu aceeași literă. Elevii de după gratii spun că nu au apucat să meargă la şcoală şi invocă diferite motive.
"Nu am avut posibilitatea și de când sunt arestat am fost tot pe cursă pe transfer la instanță și nu aveam cum să scriu și să învăț", spune un deţinut.
"Lucrul nu este deloc ușor cu ei având în vedere că au ratat startul școlar, unii chiar nu au deloc cunoștințe de scris sau citit, însă, sunt foarte entuziaști", explică Daniela Blaga, educator în cadrul Penitenciarului Oradea.
Unii deţinuţi sunt decişi să înveţe să scrie ca să poată comunica mai uşor cu cei de acasă. Alţii sunt hotărâţi ca atunci când vor şti să scrie îşi vor întocmi actele pentru angajare. Un deţinut recunoaşte că îşi va folosi noile cunoştinţe ca să-şi exprime admiraţia faţă de cântăreţii favoriţi.
"Cursul se desfășoară pe parcursul a 16 săptămâni. Participă 10 deținuți pe care îi ajutăm pentru momentul în care vor fi puși în libertate", spune Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.
Unul din 10 deținuți încarcerați la Oradea nu știe să scrie sau să citească, iar 14 % au terminat doar școala primară.