Hotelul de trei stele a fost construit în 2012, la intrare în Marghita. Proprietarii nu i-au mai dat un nume pentru că imobilul nu poate primi nici măcar un turist.
„Nu avem autorizaţie de funcţionare pentru că de la Mediu nu putem cere autorizaţie până ce nu există apa şi canalizarea de la oraş", susţine Attila Mokka, proprietarul construcţiei.
Chiar dacă aveau promisiuni din partea administrației locale că proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare, demarat prin Ministerul Mediului, va fi gata în 2012, lucrările nu au început nici acum. În tot acest timp proprietarii plătesc impozite pentru o investiție care stă nefolosită.
„Înainte de a construi, am primit autorizaţie de la primărie şi am plătit sume serioase. Se ştia ce dorim să construim, ce dorim să facem. Au trecut 7 ani de când am primit această autorizaţie iar canalizare nici până acum nu este", a constatat cu tristeţe Olga Mokka, proprietar al hotelului.
Autorităţile ridică din umeri
Primarul din Marghita susține că nu are ce face: utilităţile din zonă ar trebui introduse printr-un proiect al Ministerului Mediului, demarat încă din 2007. Pentru că fondurile de la Guvern nu au mai venit edilul susţine că bugetul local nu poate suporta o astfel de investiţie. Dar face noi promisiuni celor doi proprietari ai hotelului.
„S-a ivit posibilitatea să intrăm în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi cu fondurile de la comunitatea europeană. Atunci se poate face cu o contribuţie de 2% a noastră; aşteptăm asta", spune Zoltan Pocsayi, primarul municipiului Marghita.
Deschiderea complexului balnear ar înseamna cel puţin 40 de locuri de muncă noi foarte bine venite, spun localnicii. Însă, proprietarii spun că nu mai vor să investească timp şi răbdare şi cel mai probabil vor renunţa la afacere.
Pe lângă hotel mai sunt alte câteva sute de locuinţe din Marghita care aşteaptă introducerea apei şi canalizării prin programul Ministerului mediului.
Reporter: Laura Breb
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş