Vinul făcut din strugurii crescuţi pe meleagurile Ţării Sfinte este atent supravegheat de către rabini, în fiecare etapă a producţiei. La final, vinurile primesc certificatul de "kosher", ceea ce înseamnă că produsul corespunde cerinţelor religiei iudaică. Cele mai cunoscute mărci de vinuri kosher sunt aduse în România şi în alte ţări din Europa centrală şi de Est de către un antrepenor orădean.
"Noi suntem prezenţi pe piaţa ritualică, pe organizaţiile evreieşti, ambasade, consulate, evenimente; exportăm în destul de multe oraşe, capitale din centrul şi estul Europei", susţine András Sella, importator de vin.
András Sella s-a mutat în Israel în 1997, imediat după terminarea liceului. Deşi a dobândit cetăţenia israeliană, s-a întors acasă, iar în 2007, a început să importe vinuri kosher în ţară şi în Ungaria.
"Vinul are o tradiţie de mii de ani, de la egipteni încoace, şi bineînţeles, trecând prin Isus şi discipolii Săi, care, bineînţeles, Isus din apă vin a făcut, nu altă licoare", spune Sella.
Acum două luni a deschis prima vinotecă kosher din Oradea. Pe lângă membrii comunităţii evreieşti, afacerea se adresează tuturor iubitorilor de vin.
La vinoteca kosher, preţurile unei sticle variază între 13 şi 170 de lei. Clienţii pot servi un platou cu hummus, preparată din năut şi ulei de susan.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş