Cea mai grea piesă a centralei a fost adusă la Oradea noaptea trecută, iar în această dimineaţă specialiştii au aşezat-o pe postamentul turnat în urmă cu două luni
"Au fost necesare două macarale, una de 200 de tone și una de 100, pentru a executa această operațiune", spune Cătălin Ifrim, managerul de proiect.
Cazanul este atât de mare, încât specialiştii au luat decizia să-l instaleze înaintea ridicării construcţiei care îl va adăposti.
"Clădirea se va construi doar după ce se montează motorul, generatorul și turbina. Se pregătesc fundațiile și așteptăm sosirea echipamentelor", explică Marius Bocor, responsabil cu contrucțiile.
"Turbina va veni la mijlocul lunii mai, împreună cu generatorul electric. În mai-iunie vor veni cazanele de apă fierbinte", dă asigurări Ioan Maghiar, consilier în cadrul Primăriei Oradea.
"Cazanul recuperator preia căldura de la gazele arse în turbină și trece printr-un circuit de încălzire a apei", explică managerul de proiect.
Constructorii spun că elementele care vor compune centrala pe gaz a Oradei sunt de ultimă generaţie. "Pentru mediu acum sunt în vigoare regulamentele europene. Noi trebuie să punem în funcțiune o instalație în limitele stricte, dar aceste instalații reprezintă ce e mai bun în prezent", susţine Lino Bologni, responsabil cu punerea în funcțiune a instalației.
La rândul său, Mircea Mălan, viceprimarul Oradei, consideră că în acest fel "vom rezolva o problemă de mediu importantă, pentru că practic de anul viitor nu vom mai avea acest fum care iese pe coșul de la CET."
Viitoarea centrală va costa 70 de milioane de euro și va fi gata până în luna decembrie a acestui an.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş