După patru zile de luptă cu focul, pompierii au reuşit să stingă incendiul care a cuprins zeci de hectare de vegetaţie şi pădure din zona Vârfului Piciorul Caprei, culmea Toroioaga din Borșa, judeţul Maramureş. Confirmarea a venit din partea unui elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei, care a survolat zona şi a stabilit că pe munte nu mai există focare.
imagini: ISU Maramureş
Incendiul a fost observat duminică, atunci când pompierii au fost trimişi să lupte cu flăcările care au cuprins două hectare în zona Colbu, din judeţul Maramureş. A doua zi focul s-a extins şi a afectat peste 30 de hectare de vegetație alpină, la o altitudine de peste 1800 de metri, pe culmea Toroioaga din Borşa.
7 ofiţeri şi 85 de subofiţeri, cu 12 autospeciale, au fost trimişi în zona afectată. Ei au fost ajutaţi de personalul de la ocoalele silvice Vișeu de Sus şi Borşa, de membrii unui club off-road, de voluntari și de comitetele locale pentru situații de urgență. Acestora li s-au adăugat poliţişti de frontieră şi salvamontişti.
"Au fost afectate 65 de hectare de vegetaţie alpină şi pădure de conifere. A fost o mobilizare generală imensă. Intervenţia a fost dificilă din cauza terenului accidentat. Pompierii au parcurs pe jos mai mulţi kilometri cu echipamentul în spate. S-a intervenit inclusiv la altitudinea de 1800 de metri", susţine Oana Alexa Gonczi, purtãtorul de cuvânt al ISU Maramureș.
"De asemenea, la locul intervenţiei a sosit în ajutorul pompierilor şi un elicopter din cadrul Inspectoratului General al Aviaţiei, cu un dispozitiv bambi bucket. S-au executat două acţiuni de stingere a incendiului cu acest dispozitiv."
Echipajul aeronavei a efectuat miercuri dimineaţa şi un zbor de recunoaștere, stabilind că pe munte nu mai există focare.
„În zonă vor mai rămâne pentru supraveghere persoane din cadrul Ocolului Silvic. În total au fost afectate 65 de hectare de vegetație alpină și conifere”, au confirmat reprezentanţii ISU Maramureş.
Reporter: Izabela Jurasko