700 de hectare de pădure pusă la pământ. Este bilanţul înfricoşător al furtunii de duminică din vestul ţării. Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a făcut publice datele, care, atenţie, sunt provizorii. În anumite zone nu s-a putut ajunge încă, aşa că inventarierea pagubelor se face cu ajutorul dronelor. Cele mai mari pagube au fost în Bihor.
Din primele date provizorii ale Romsilva, volumul total al arborilor rupți sau doborâți este de aproximativ 460.000 de metri cubi. Din aceştia, 246.000 de metri cubi sunt doborâturi în masă, adică întreaga suprafață de pădure a fost afectată.
Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcția Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcția Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi și Direcția Silvică Maramureș, cu 70.000 de metri cubi.
„Echipe ale Romsilva acționează în continuare pentru deblocarea căilor de acces și inventarierea arborilor doborâți. Conform normelor silvice, suprafețele vor fi refăcute de silvicultori, (...) terenul fiind reîmpădurit în cel mult doi ani”, se arată într-un comunicat al Romsilva.
Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor, în primul semestru al acestui an fenomenele meteo extrem au afectat alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului şi administrate de Romsilva. Din acestea, 136,4 hectare au fost doborâturi în masă.
Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafață cumulată de 204.687 de hectare, Peste 1,3 milioane de metri cubi de lemn a fost volumul arborilor rupţi sau doborâţi.
Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului.
Editor web: Adrian Laboş