Bicicletele sunt la mare căutare în Oradea, însă nu printre cumpărători, ci în rândul hoţilor. Furturile de biciclete au devenit o practică uzuală în oraş, iar statistica este îngrijoarătoare. Numai în acest an s-au înregistat aproape 100 de furturi. Hoţii profită din plin de neatenţia proprietarilor şi nici măcar camerele de supraveghere nu îi mai intimidează.
Ziua în amiaza mare, bărbatul din imaginile de mai sus dă târcoale unui rastel de biciclete. Observă că una dintre ele nu este legată şi o ia, deşi este conştient că este filmat de camera de supraveghere.
Câteva zile mai târziu, acelaşi loc, alt scenariu: un alt hoţ se apropie de rastel pentru a studia sistemul anti-furt. În nici 20 de secunde taie cablul şi se îndepărtează liniştit cu bicicleta.
"Nu au nici o reţinere se fură aşa pe liber, vine, supraveghează zona în câteva secunde a dispărut. Taie fără nici o problemă şi noi ne uităm aşa miraţi că ai nevoie de unealtă serioasă", spune Cristian Olaru, victima unui furt.
Deşi are imagini cu hoţii surprinşi pe camerele de supraveghere, Cristian nu a reuşit nici acum să recupereze bicicletele furate în vara acestui an. Nu este singurul care a păţit acest lucru. Poliţia are în lucru zeci de dosare de furt de biciclete.
"În primele 9 luni ale anului 2017 au fost sesizate 95 de furturi de biciclete. 65 de cazuri au fost soluţionate iar 20 din bicicletele sustrase au fost recuperate. Au fost luate şi măsuri preventive faţă de persoanele bănuite de comiterea de furturi, 4 persoane fiind reţinute, una arestată, iar alte două cercetate sub control judiciar", a declarat comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Un sistem antifurt cât mai performant, inclusiv cu alarmă, este singura soluţie pe care o au la îndemână proprietari. Nici acestea nu sunt însă 100% sigure, recunosc vânzătorii.
"Este şi cu cablu, dar şi cu alarmă. Când se mişcă bicicleta sau încearcă cineva să distrugă lacătul sau să fure bicicleta, sună alarma. Sunt foarte greu de spart, durează foarte mult să le spargă sau să le taie. Sunt cele cu cablu sau îmbrăcate ce au încă o protecţie deasupra cablului ca să nu fie foarte uşor de distrus. Orice fel de lacăt e pentru oameni cinstiţi. Orice fel de lacăt se poate sparge", susţine Vlad Orăşanu, proprietarul unui magazin.
Investiţia într-un sistem antifurt performant se justifică, mai ales în cazul unor biciclete mai scumpe.
"Bicicletele ok echipate sunt undeva la 1000-1500 de lei, iar preţul final la una foarte bine echipată poate ajunge la 2-3 mii de euro - ce se poate găsi în comerţ. Sunt şi biciclete speciale cu ediţie limitată ce se ridică la preţuri şi mai mari", spune Etele Demeter, proprietarul unui magazin.
Anul trecut hoţii de biciclete au dat peste 120 de lovituri. În mare parte din aceste cazuri poliţiştii încă îi caută pe făptaşi.
Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Gabor Szilagyi, Norbert Hegedus