Mii de kilometri parcurși în fiecare lună, mereu departe de casă, prin vămi și pe drumuri aglomerate. Își trăiesc viața într-o cabină de câțiva metri pătrați, iar mâncarea și-o gătesc singuri. Astfel nu s-ar putea descurca din cei maximum 3500 de lei pe care îi primesc lunar. Așa își descriu meseria șoferii de camion din România. Nu se plâng, chiar dacă observă că salariile colegilor din Occident sunt chiar și de trei ori mai mari.
"Aici e butelia, aici e espresso-ul de cafea, cafeaua, zahărul aici, în pungă, şi câteva farfurii... cratiţa aici."
Așa arată ceea ce ar putea fi numită "cămara" unui şofer de camion. De altfel, întregul vehicul îi devine acestuia casă timp de zile ori chiar săptămâni, cât durează drumul pe care îl are de făcut.
"Avem butelii. Ne încălzim mâncarea pe butelii, o mâncăm călduţă. La restaurant nici nu cred că-şi permite cineva. 10% dacă îşi permit să meargă la restaurant, să mănânce o mâncare bună", spune un şofer.
"Ne luăm şi mâncare gătită la caserolă, în frigider. Restul completăm de pe drum", povesteşte Daniel Cocea, şofer de camion.
"În cabină. Aici e frigiderul, paturile... Toaletă, unde apucăm, mă refer în parcări. Duş, iar în parcări cu plată."
"- Totul se întâmplă în cabină. 99% din ce face un şofer se întâmplă în cabină.
- Somnul.
- În pat, în cabină."
La fiecare cursă, şoferii au de înfruntat tot felul de probleme.
"Sunt situaţii când mai rămânem şi pe marginea drumului că nu ai ce face. Trebuie să şi parchezi legal şi să-ţi asiguri cât de cât marfa şi să-ţi faci şi programul legal."
"Uitaţi cu ce ne confruntăm. Cozile... pierdem programul, se întârzie foarte mult. Maşinile sunt dotate cu ce trebuie pe ele: consum de motorină, consum de program. Programul e dificil: se lucrează mai mult noaptea. Se lucrează cu depozite, cu magazine."
Iar pentru toate acestea, şoferii spun că nu primesc un salariu pe măsura eforturilor.
"- Nu-i plătită meseria astra. Nu-i plătită aproape deloc, cum era înainte.
- Cât ia un şofer, în medie, în România?
- În ţară, undeva între 2500-3000-3500.
- De euro?
- De lei. Şi afară, între 1500-2000 de euro", a explicat Gabriel Avram, şofer de camion.
"În medie, un român - 1700-1800 de euro, până la 2000. Ceilalţi, europenii, de la 2500 de euro în sus."
Camionagiii speră ca în următoare perioadă să scape măcar de controalele amănunţite de la frontiera cu Ungaria, din cauza cărora timpul de aşteptare s-a dublat.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş