Viața la - 10 grade

Data publicării:
stire 20dumbravita-38404

 

Plasat la granița cu judetul Arad, în satul poziționat la poalele munților Codru Moma se înregistrează anual temperaturi de minus 15-19 grade. Primul îngheț vine în luna noiembrie iar ultimul în luna mai. Localnici majoritatea vărstnici abia mai bagă însă în seamă frigul care te pătrunde prin oase.

Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea

"Este ora amiezii, iar la Dumbravița de Codru sunt -10 grade Celsius. O temperatură care nu îi sperie pe localnicii obișnuiți cu frigul și cu iernile geroase. Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată aici a fost în iarna anului 1983 , -19,8 grade Celsius."

Cei mai înstăriți și-au cumpărat lemne încă din vară și tot atunci le-au lăsat și la uscat .Odată cu venirea toamnei le-au aranjat în depozite. Spun că focul trebuie menținut pe tot parcursul zilei astfel ca frigul să nu intre în casă. Practic pe orice uliță a satului ai merge este imposibil să nu auzi măcar odată sunetul lemnelor crăpate cu toporul. În trei luni de iarnă grea, sobele dintr-o casă consumă peste 25 de metri cubi de lemne.

Cel mai gospodar om al satului, după cum îl recomandă satenii este Ionică Vaida sau Ionică Birăul dacă e să ne luăm după porecla primită în perioada tinereții. Pe domnul Ionică l-am găsit la vecinii săi, pe care îi ajuta să taie porcul. După căteva ore de muncă în care a părjolit și transat carnea nea Ionică se cinsteste cu un păhărel de țuică. Nu de alta dar pe un asemenea ger pica bine apa vie.

Și el are în gospodărie mai mulți porci, căteva vaci, peste 20 de oi și găini. A muncit toată vară pentru măncarea animalelor, care la răndul lor devin hrana pentru familia sa.

Ionică Vaida - localnic

"Din asta ne ținem deci e singura sursă de venit pe care o am. Cu ce le protejați de frig iarna? Grajdul e destul de izolat, podul e plin cu făn, cu nutreți."

Cea mai mare problemă e apa care ingheata foarte repede. Animale se adapa din rezervoare cind ingheta in sant iar cea pentru baut o cumpara din magazin.

Ionică Vaida - localnic

"Dintr-o făntănă care-i spunem groapă în care vine apa pur și simplu de pe șanțul de pe drum, asta-i apa pentru animale."

Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea

"Pe lăngă frig și un strat gros de zăpadă, localnicii din Dumbrăvița de Codru mai au de înfruntat și un deal de 200 de metri, nimic nu îi oprește însă să vină de cel puțin două ori pe lună la Casa Domnului."

Adrian Nistor - preotul satului Dumbrăvița de Codru

" Vin mai puțini în jur de 30-40 de credincioși dar indiferent de cât e de frig sau de zăpadă nu s-a întămplat să nu avem credincioși."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri