A nins ca în iernile copilăriei la Vârtop, în munții Apuseni. Cabanele abia se văd de nămeți, iar oamenii sunt blocați cu zilele de zăpada care atinge chiar și patru metri înălțime. Autoritățile nu fac față cu utilajele de deszăpezire, iar asta a afectat și încasările proprietarilor de pensiuni. De teamă să nu rămână prinși între nămeți, mulți turiști au renunțat la rezervările făcute în stațiunea cu cele mai lungi pârtii de schi din Bihor.
“Aici, între brazii ăia, unde se vede o mică potecuță, acolo ar trebui să fie drumul public, drumul de acces către toate cabanele de aici din zonă.”
Drum care însă este acoperit cu un strat gros de zăpadă. Satul de vacanță Vârtop este de zile bune îngropat în nămeții înalți de peste doi metri. E, practic, imposibil să ajungi de la o pensiune la alta.
“Blocam activitatea în restaurant, că trebuia să aducem marfa de la drum, la un 300 de metri, cărate în spate toate. Am avut o perioadă cam de două săptămâni în care nici măcar mașinile 4x4 nu puteau intra, doar șenilate”, susține Alexandru Țucudean, proprietarul unei pensiuni.
Oamenii au pus mâinile pe lopeți și au săpat poteci de la cabane spre șosea.
“Nimeni nu s-a așteptat să fie chiar așa multă zăpadă și vedeți, afară nu mai vezi nimic, totul e înzăpezit, totul e... Ne descurcăm cu lopata, cu utilaje, cu ce avem”, spune Andrei Laszlo, localnic.
Proprietarii cabanelor și pensiunilor acuză primăria din Nucet, cea care administrează drumul, ar fi trimis doar de trei ori până acum utilajele de deszăpezit. Din această cauză mulți turiști își anulează în ultima clipă rezervările, de teamă că vor rămâne blocați în nămeți.
“Din păcate, primăria nu prea își face treaba. Era foarte simplu când a nins zăpada proaspătă să vină să deszăpezează și nu era nicio problemă. Sunt mici afaceri care încearcă să supraviețuiască și nu poți să faci aprovizionare, turiștii îți anulează rezervările”, a precizat George Hoțopan, reprezentantul unei pensiuni.
“Am urcat pe jos de la drum, nu se prea poate intra cu mașina, doar cu mașini speciale, cu ATV-uri, e mai greu de ajuns la cabane”, spune o turistă.
“Atunci vine întrebarea mea: în cazul în care am nevoie de o intervenție a pompierilor sau a ambulanței, pe unde își fac accesul cu echipajele?”, se întreabă Alexandru Țucudean.
Edilii recunosc că cele două pe care le au două utilaje au fost depășite de ninsorile abundente.
“Utilajele noastre sunt acolo, și buldo-ul și tractorul s-a trimis sus și s-a făcut deszăpezirea. Spre neșansa noastră, anul ăsta au fost mai multe probleme din cauza zăpezii”, a precizat Anca Tira, reprezentanta primăriei orașului Nucet.
Localnicii spun că este cea mai grea iarnă din ultimii 15 ani.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță