Varianta medievală a Oradei, vizitată anual de 300.000 de persoane

Data actualizării: Data publicării:
cetatea din Oradea

Ateliere de olărit, ţesătorie ori pictură pe lemn, costume medievale, armuri de gladiatori, săbii şi scuturi din secolul al XII-lea. La toate acestea se adaugă un muzeu cu obiecte de Ev Mediu. Sunt atracţiile principale ale Cetăţii din Oradea, vizitată anual de peste 300.000 de turişti.

Reabilitată între 2010 şi 2015 cu fonduri europene - un proiect de peste 87 de milioane de lei - Cetatea din Oradea este una dintre puţinele din ţară utilizate şi în prezent. Istoricii spun că în Evul Mediu şi mai târziu cetatea era aproape de necucerit, datorită şanţului mare care o înconjura, umplut cu apă termală din pârâul Peţa, care nu îngheţa nici iarna.

După sute de ani, bătăliile din interiorul Cetăţii sunt simple reconstituiri ale unor vremuri demult apuse.

"Antrenamente de templieri: îi învățăm cum să mânuiască spadele, o suliță, o adebardă, un topor, cum să își folosească scutul. Marțea avem jonglerii de foc", spune Jozsef Aranyi, reprezentantul asociaţiei Deos Vult.

Cetatea din Oradea nu a reuşit încă să umple spaţiile pe care le poate pune la dispoziţie, însă a prins viaţă prin atelierele din incintă sau prin evenimentele pe care le poate găzdui. Primul în care intrăm, pe Strada Breslelor, este un atelier de costume medievale realizate manual.

"Prima dată vezi costumele, după aceea îl introduci în istoria costumului medievalo-renascentist, apoi arăți cum se face cusătoreala, se va cânta, se va interpreta din vechii sonetiști renascentiști", explică Florian Chelu Madeva, proprietarul atelierului.

Foarte aproape găsim un atelier în care cei curioşii învaţă să țeasă la război.

"Am învățat cum se coase la război, mi s-a părut foarte interesant, parcă am trăit o parte de istorie", spune un turist.

"Asta e una foarte veche, este și ciobită puțin în spate pentru că a fost făcută în anul 1862, deci are 155 de ani și în toți anii ăștia s-a tot lucrat cu ea, este o moștenire de familie", explică Ida Pazman, meșter popular.

Tot în Cetate, vizitatorii pot învață să picteze pe lemn. Neinițiații primesc șabloane, pentru a se descurca mai ușor. Vizitatorii pot afla şi din tainele olăritului. Un meşter pregătește lutul și le explică mişcările pentru a modela un obiect.

"Nu este niciun secret dacă cineva vine și întreabă cu ce lut lucrăm cu ce glazură (...) trebuie încercat. E nevoie bănuiesc de multă atenție.. Şi multă răbdare", susţine Atilla Laszlo, meșter olar.

Un alt punct de atracție al Cetăţii din Oradea este Muzeul, vizitat doar în acest an de peste 60.000 de turiști. Acesta are patru secțiuni importante cu zeci de galerii. Un bilet de intrare costă 5 lei, în cazul adulților, și 3 lei pentru elevi sau pensionari.

"Palatul princiar - construit la inițiativa principelui Gabriel Bethlen, ruinele unei biserici de secol XII-XIII, ruinele catedralei medievale construită în secolul al XIV-lea în stil gotic", a enumerat Diana Iancu, muzeograf.

Cetatea din Oradea se întinde pe 15 hectare şi are opt corpuri de clădire etajate, o biserică, parcuri şi un șanț de apărare. În ultimele 12 luni, fortăreaţa a fost vizitată de peste 300.000 de persoane.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”