Din cele 5600 de doze de vaccin antigripal gratuite aduse în Bihor, medicul de familie Valentin Pantea a primit doar 7. Sunt prea puține, spune doctorul din localitatea Bicăcel. Pentru că numărul pacienților care i-au cerut ajutorul a crescut în ultima vreme, doctorul a calculat că ar avea nevoie de cel puțin 100 de doze.
"Eu am primit la cabinet doar 7 fiole pe care le-am făcut în jumătate de zi. Am pacienți cronici, pacienți pulmonari, cardiaci, am gravide care ar avea nevoie."
Față de anii trecuți, distribuirea vaccinului a coincis acum cu primul val de îmbolnăviri. Acesta ar putea fi şi explicaţia epuizării stocului, cred medicii de familie.
"În primele trei săptămâni de monitorizare a infecțiilor acute respiratorii din acest sezon s-au înregistrat cu 17% mai multe cazuri de îmbolnăvire prin infecții acute ale căilor respiratoare superioare, pneumonii și bronhopneumonii comparativ cu sezonul anterior, respectiv cu anul 2014", susţine Dorel Târț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Cei care nu se vaccinează apelează la farmacişti. Astfel, vânzarea medicamentelor care combat virozele a crescut cu 40%.
"Sunt solicitări mai mari în această perioadă. Avem cereri și de vaccinul antigripal. Momentant nu prea se găsește, dar sperăm să reușim să aducem", susţine Nicoleta Mureșan, farmacistă.
"Trebuie folosite antinflamatoare de tipul paracetamolului. Trebuie să fie și un tratament simtomatic: dacă pacientul este febril, antitermice, dacă pacientul are dureri de cap, antimigrenoase, dacă pacientul este astenic, evident ceaiuri calde, repaos la domiciliu", ne sfătuieşte dr. Amorin Popa, șeful Clinicii de Interne din cadrul Spitalul Județean Oradea.
Conform Direcției de Sănătate Publică Bihor, în primele trei săptămâni ale lunii octombrie în județ s-au înregistrat peste 12 mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii şi 2600 de peumonii.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța