În fiecare an, în România sunt descoperite 3 mii de noi cazuri de cancer de col uterin. E un număr mult peste nivelul european, avertizează medicii, care au observat că statisticile sumbre nu au niciun efect asupra părinţilor. Deşi vaccinul anti HPV este plătit de ministerul Sănătăţii, puţine familii sunt de acord ca fetiţele cu vârste între 11 şI 14 ani să fie imunizate.
"Până în prezent au fost înaintate la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor aproximativ 60 de solicitări de a beneficia de vaccin împotriva virusului papiloma uman", precizează dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Medicii au observat că părinţii sunt reticenţi la acest vaccin.
Conf. dr. Petru Chitulea, medic primar obstetrică şi ginegologie: "De exemplu, în Australia procentul de vaccinare a tinerelor fete este de 85%. în Germania şi Marea Britanie de 70-75%. La noi, în România, după prima campanie a fost de 2,5%, asta este o dovadă de lipsă de informare."
"Se pare, însă, că informaţiile care circulă pe internet, site-urile şi forumurile mămicilor ar avea o influenţă mult mai mare decât avem noi, corpul medical", crede dr. Mihaela Marchiş, medic de familie.
Csilla Gavrilă are fetiţă în clasa a şasea, care ar putea primi deja vaccinul împotriva virusului papiloma uman. Părinţii au decis să mai aştepte.
"Am hotărât cu soţul că vom vaccina fetiţa, bineînţeles nu chiar la 12 ani, un pic mai încolo."
Specialiștii spun că la orice vârstă vaccinarea produce anticorpi împotriva acestui virus. Posibilitatea ca o femeie în cursul întregii ei vieţi să se infecteze de acest virus este estimată la 50 până la 75%.
În 2008, anul de pornire al campaniei de vaccinare împotriva virusului responsabil pentru dezvoltarea cancerului de col uterin, doar 100 de fetiţe de clasa a patra din Bihor au fost vaccinate. Peste 2000 de doze de vaccin au fost returnate către ministerul Sănătăţii. Medicii de familie pot solicita vaccinul HPV de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor până la sfârşitul lunii martie.
reporter: Edina Szomoru
operatori: R. Rezmuves, D. Pop, M. Pop, G. Szilagyi
editor web: Adrian Laboş