Experienţa altor vaccinuri i-a fãcut pe unii pãrinţi sã se gãndeascã de două ori dacã sunt sau nu de acord cu vaccinarea copilului împotriva poliomielitei. Dacã imunizarea nu se face la timp, copiilor le pot paraliza mâinile şi picioarele.
“Recomandarea noastrã este ca pãrinţii sã înţeleagã cã este foarte, foarte benefic şi eficient acest vaccine deoarece îi protejeazã pe aceştia împotriva paraliziei infantile”, ne-a spus Gabriela Pontoş - asistent medical.
Peste 13 mii de elevi din judeţul Bihor trebuie sã primeascã acest vaccin. La şcoala Nicolae Bãlcescu din Oradea, niciun pãrinte nu a refuzat vaccinarea copilului.
''Pãrinţii au fost anunţaţi în prealabil cu câteva zile în scris, au fost toţi de acord cu vaccinarea copiilor. În douã etape am reuşit sã-i vaccinãm pe toţi'' Ioana Cãbãu, profesor la învãţãmântul primar.
Medicii avertizeazã cã în zilele urmãtoare vaccinãrii copiii pot avea diferite reacţii adverse, dar acestea nu sunt periculoase.
''Reacţii adverse nu au fost sesizate, deocamdatã la noi, în cadrul unitãţii, dar se presupune cã ar putea sã aparã eritem local, durere şi eventual, puţinã febrã'' a afirmat Gabriela Pontoş, asistent medical.
În aceastã situaţie, pãrinţii sunt sfãtuiţi sã administreze copilului comprese reci în zona vaccinului, iar dacã micuţii fac febrã, sã le dea o pastilã de paracetamol.