Birocrația excesivă, abuzurile statului și modul în care sunt tratați sunt tot atâtea motive pentru care antreprenorii români ajung, în ultimă instanță, să-și închidă afacerile. Ca să reziste și să-și dezvolte planurile, aceștia au nevoie de facilităţi fiscale şi de reducerea poverilor impuse de stat. Sunt câteva dintre ideile discutate de membrii USR la o întâlnire cu antreprenorii orădeni.
Una dintre nemulţumirile oamenilor de afaceri se referă la lipsa de predictibilitate. Modificările fiscale adoptate la sfârşitul anului trecut i-au adus pe mulți antreprenori într-un impas.
"Pe majoritatea firmelor şi antreprenorilor i-a luat pe nepregătite şi atunci costurile pentru ca ei să se adapteze la aceste măsuri au fost foarte mari. Şi la nivel de timp şi la nivel de contabilitate şi alte schimbări pe care au trebuit să le facă în cadrul firmei", a explicat Cristina Prună, din cadrul Comisiei de Industrii şi Servicii.
Deputații USR susțin că statul tratează corporaţiile şi PFA-urile în mod similar, supunându-le aceloraşi sarcini birocratice. În plus, au fost acuzate abuzuri din partea autorităților publice.
"Știm deja de unele tehnici foarte puţin ortodoxe ale ANAF-ului sau ITM-ului care au planuri de amenzi - ceea ce nu este în regulă - care nu vin să facă prevenţie, nu vin să facă îndrumare, te lasă să greşeşti după care îţi trântesc amenda", spune Claudiu Năsui, din cadrul Comisiei de Buget-Finanţe.
"Serviciile pe care instituţiile statului le oferă pentru antreprenorii români în schimbul taxelor şi impozitelor pe care le plătesc lasă de dorit; petrec prea mult timp antreprenorii în relaţia cu statul în loc să se ocupe de dezvoltarea bussinesului", consideră Cristina Prună.
Reprezentanții USR au demarat o iniţiativă cetăţenească prin care cer revizuirea Constituţiei, astfel încât condamnaţii penali să nu mai aibă voie să ajungă în funcţii publice.
"Persoanele care sunt condamnate definitiv la pedepse privative de libertate să nu mai poată să candideze în administraţia publică locală, în Camera Deputaţilor sau Senat ori la funcţia de preşedinte", a declarat Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor.
Întâlnirea cu oamenii de afaceri din Oradea a avut loc în cadrul unei campanii dedicată antreprenorilor. Rând pe rând, membrii USR se întâlnesc cu antreprenori din marile oraşe din România ca să le afle problemele și propunerile pentru rezolvarea acestora.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa